Datum:

02.02.2011. 16:45

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4677 pregleda

Mark Riccobono prvi je slepi čovek u Americi koji je vozio automobil po trkačkoj stazi. Smatra se da je ovo veliki korak ka stvaranju vozila za slepe i slabovide osobe.

Riccobono je uspešno upravljao vozilom vozeći po stazi Daytona na Floridi. Čak je uspeo i da prestigne kombi i zaobiđe neke kartonske kutije na putu. 

Njegov SUV je bio uparen sa laserskim senzorima koji su slali njegovim rukama vibracije i ukazivale mu kako da upravlja automobilom. Jastuk na vozačkom sedištu bio je povezan sa istim sistemom, pa su mu vibracije govorile da li da zakoči ili ubrza. 

Ovaj test je kulminacija decenijskog projekta čiji je krajnji cilj proizvodnja vozila kojim će jednog dana slepe osobe normalno voziti ulicama. 

Anil Lewis iz Nacionalnog udruženja slepih izjavila je: “Ako pitate prosečnu osobu šta slepa osoba ne može da radi, ona će vam reći – ne može da vozi. Želimo to da promenimo i da ih uverimo u suprotno”.

Tridesetčetvorogišnji Mark Riccobono slep je od pete godine svog života, a za ovaj test izabran je od strane šefova Udruženja. 

On je vozio specijalni hibridni model Ford Escape koji je modifikovan zahvaljujući studentima Tehnološkog fakulteta iz Virdžinije. Oni su koristili nevizuelni interfejs za automobil koji slepima može da prenese informacije iz realnog vremena o uslovima na putu. 

Ideja je da slepi ljudi koriste svoje kapacitete i osećaj da bi reagovali i samim tim upravljali vozilom. Iz Udruženja kažu da ovaj mehanizam “u glavama slepih osoba stvara sliku puta”. 

Međutim, Riccobono navodi da možda još uvek postoji psihološka barijera među ljudima koji vide na ideju da će se na putevima pojaviti i slepi vozači.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)