Datum:

08.06.2018. 9:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Svake godine beleži se nekoliko slučajeva dece ili kućnih ljubimaca koji preminu zbog prevelike vrućine u automobilima, a naučnici iz Arizone su nakon eksperimenata dokazali da se opasna temperatura u vozilu može postići već nakon sat vremena prženja na suncu, ali i da opasnost predstavlja parkiranje u hladu.

Telesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti do 40 stepeni Celzijusa nakon samo sat vremena, a to može dovesti do toplotnog udara, tvrde naučnici sa Državnog univerziteta Arizone (Arizona State University – ASU) koji su sproveli ispitivanja na temperaturama između 36 i 41 stepeni kako bi utvrdili koliko se brzo vozila mogu zagrejati.

Za to su koristili šest automobila različitih veličina i boja koje su parkirali i sklanjali sa sunca. Pokazalo se da se manja vozila izuzetno brzo zagrevaju, a nakon sat vremena temperatura iznad 47 stepeni zabeležena je u svim automobilima.

U hladu je prosečna temperatura bila oko 40 stepeni, ali je nakon dva sata bila jednako opasna kao na suncu, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u časopisu Temperature.

Naučnici su pokazali da se volani automobila na suncu zagreju na temperaturu od 52 stepena nakon sat vremena, a kontrolne table do 69 stepeni.

Istraživanje je pokazalo da čak “i parkiranje vozila u hladu može biti smrtonosno za malo dete”, rekla je Nensi Selover, klimatologinja s ASU-a.

Disanje u automobilu stvara dodatni efekat zbog veće vlažnosti vazduha, zbog čega je teže rashladiti se znojenjem, dodala je Selover.

Koautorka istraživanja Dženifer Vanos naglasila je da ljudi mogu da stradaju i na temperaturama ispod 40 stepeni, ističući da neke žrtve toplotnog udara mogu imati trajne posledice po mozak i druge organe.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)