Datum:

13.01.2019. 21:03

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Na sajmu potrošačke elektronike CES, “Nisan” će predstaviti svoju viziju budućnosti za vozilo koje vozačima pomaže da „vide nevidljivo” spajanjem stvarnog sveta sa virtualnim, čime stvara upečatljiv doživljaj povezanog automobila.

“Nevidljivo-vidljivo”, odnosno “I2V”, buduća tehnologija je nastala u okviru “Nisanove” strategije inteligentne mobilnosti, vizije koja će potpuno promeniti način na koji se automobili voze, šta ih pokreće i kako se integriraju u društvo.

“I2V” će pokazati budućnost vožnje posetiocima sajma CES putem interaktivnog trodimenzionalnog iskustva na “Nisanovom” izložbenom prostoru.”I2V” će pomoći vozačima spajanjem informacija sa senzora van i unutar vozila sa podacima sačuvanim u “oblaku”. To sistemu omogućuje praćenje neposredne okoline vozila, ali i da predoseti šta je ispred vozila pa će čak i prikazivati šta se nalazi iza zgrade ili iza ugla. Da bi vožnja bila što udobnija, vodjstvo se primenjuje na interaktivan, ljudski način, poput avatara koji se pojavljuju u automobilu.

Pristupanjem virtualnom svetu, tehnologija “I2V” otvara bezbrojne mogućnosti usluga i komunikacija te čini vožnju ugodnijom, udobnijom i uzbudljivijom.

– Pomažući vam da vidite nevidljivo, “I2V” podiže nivo samopouzdanja i čini vožnju uzbudljivijom – kaže Tetsuro Ueda, stručnjak iz “Nisanovog” centra za istraživanje – Interaktivne funkcije stvaraju doživljaj prilagođen vašim interesima i stilu vožnje kako bi svako mogao uživati u njima na svoj način.

“I2V” pokreće “Nisanova” Omni-Sensing tehnologija, koja služi kao čvorište za prikupljanje podataka iz prometa u stvarnom vremenu te podataka iz okruženja automobila i iz njegove unutrašnjosti. “Nisanova” tehnologija SAM (Seamless Autonomous Mobility) analizira promet pomoću relevantnih informacija dobijenih u stvarnom vremenu, a poluautonomni sistem za pomoć u vožnji “ProPILOT” pruža informacije o neposrednom okruženju automobila.

Tehnologija mapira virtualni prostor od 360 stepeni oko automobila kako bi pružila informacije o stvarima, vidljivosti, prometnim znakovima ili pešacima u blizini. Takođe može da nadgleda ljude u vozilu koristeći unutrašnje senzore da bi bolje predvideli kada će im možda trebati pomoću pronalaženju nečega ili pauze za kafu da ostanu budni.

“I2V” može povezati vozače i putnike sa ljudima u virtualnom metasvetu. Na taj se način porodica, prijatelji i drugi mogu pojaviti u automobilu u obliku trodimenzionalnih avatara proširene stvarnosti kako bi vozaču pravili društvo ili pružili pomoć.

Više podrške tokom autonomne ili uobičajene vožnje

U autonomnoj vožnji “I2V” može učiniti vreme provedeno u automobilu udobnijim i ugodnijim. Na primer, kada vozite po kiši, pejzaž sunčanog dana može se projektovati unutar vozila.

Kad posećujete novo mesto, sistem može pretražiti “metasvet” u potrazi za lokalnim vodičem koji može komunicirati sa ljudima u vozilu u stvarnom vremenu.

Informacije koje pruža vodič mogu se prikupiti pomoću “Omni-Sensing” tehnologije i sačuvati u oblaku kako bi i drugi koji posećuju isto mesto mogli pristupiti korisnim informacijama. Može se koristiti i sistemom veštačke inteligencije da bi se obezbedila efikasnija vožnja kroz lokalne oblasti.

U uobičajenom načinu vožnje “I2V” pruža informacije prikupljene tehnologijom Omni-Sensing u dodatnom sloju preko vozačeva vidnog polja. Informacije vozačima pomažu da procene situaciju i da se pripreme na skretanja s lošom vidljivosti, neravne puteve ili nadolazeći saobraćak.

Vozač može da rezerviše i profesionalnog vozača iz “metasveta” koji će pružati prilagođena uputstva u stvarnom vremenu. Profesionalni vozač pojavljuje se kao projektovani avatar ili kao virtualni automobil u vozačevom vidnom polju kako bi pokazao najbolji način vožnje.

“I2V” će prikazati informacije o zastojima i procenjeno vreme putovanja, ali i jedinstvene detalje koji će vozača obavestiti o stanju na putu, ispred njega i tako ukloniti nepoznanice i stres. I2V daje alternativne predloge, čak i o najbržoj traci u gustom prometu, zahvaljujući mapiranju lokalnih podataka u stvarnom vremenu pomoću Omni-Sensing tehnologije.

Po dolasku na odredište I2V može pristupiti sistemu SAM kako bi pronašao parking mesto i parkirao vozilo u zahtevnim situacijama.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)