Datum:

07.11.2013. 16:27

Autor:

Ina Poljak

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2690 pregleda

Tokom poslednje decenije, manjak koncentracije i pažnje vozača je postao jedan od najozbiljnijih problema i uzročnika saobraćajnih nesreća širom sveta. Tim stručnjaka iz Australije je zato odlučio da napravi sistem koji će vas sprečiti da vozite ako vam popusti pažnja tokom dugih putovanja.

Kraljevski automobilski klub iz Australije (RAC) je u saradnji sa firmom Emotiv razvio “Attention Powered Car”, automobil opremljen visokom tehnologijom koja nadgleda vozačevu moždanu aktivnost i na taj način određuje da li je sposoban za bezbednu vožnju.

Kad god sistem primeti da je vozačeva pažnja odlutala, automobil automatski usporava dok se koncentracija ne popravi.

“Manjak pažnje za volanom je jedan on najvećih problema na našim putevima – on je odgovoran za ogroman broj smrtnih slučajeva”, rekao je direktor RAC-a Pet Voker.

Prerađeni Hjundai “i40” je opremljen Emotiv “EPOC” hedsetom koji putem nekoliko senzora meri moždanu aktivnost vozača, pokrete glave, očiju i učestalost traptanja.

“Ne možemo da čitamo misli, ali ovim sistemom možemo sa velikom sigurnošću da ustanovimo šta se dešava u mozgu”, rekao je dr. Džefri Makelar.

Automobil je prošao kroz veliki broj testova, a trenutno je na turneji po Australiji na kojoj ljudi iz prve ruke mogu da se uvere kako funkcioniše.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)