Datum:

29.06.2015. 11:13

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5429 pregleda

Jaguar Lend Rover je objavio da radi na novoj tehnologiji pod nazivom “Šesto čulo” (Sixth Sence) koja za cilj ima čitanje moždanih talasa vozača i registrovanje umora, dok senzori u sedištu beleže da li je vozač bolestan ili pod stresom.

Cilj novih tehnologija Jaguar Lend Rovera je poboljšanje bezbednosti u saobraćaju putem skeniranja moždanih talasa vozača i beleženja pravilnog ili nepravilnog rada srca pomoću senzora u sedištu.

Projekat “Šesto čulo” (‘Sixth Sense’) je trenutno u fazi razvoja, a mogao bi u serijske verzije automobila da stigne u narednih pet godina. Ključni deo sistema je “Mind Sense” program koji koristi senzore u unutrašnjosti kola koji skeniraju moždane talase vozača i detektuju da li je on umoran, nepažljiv ili su mu misli prosto odlutale sa puta ispred njega.

Jaguar Lend Rover ovim projektom takođe želi da se udalji od tradicionalnih uređaja za skeniranje mozga koje korisnici moraju da nose, već se skeniranje vrši senzorima u volanu koji prikupljaju podatke. Sličan sistem već koristi NASA, a britanski proizvođač automobila trenutno testira da li je njega moguće iskoristiti u serijskoj prozvodnji.

Druga tehnologija je “Driver Wellness Monitoring”, sistem sličan onome koji smo upoznali na Fordovim modelima gde senzori ugrađeni u sedište automobila beleže rad srca vozača. Sistem je zamišljen da prepozna iznenadnu pojavu bolesti, kao i visoku količinu stresa koju automobil onda pokušava da nadomesti ambijentalnim osvetljenjem, audio nivoima i kontrolom klime.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)