Datum:

22.08.2014. 12:10

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2950 pregleda

Razvoj tehnologije omogućio je da automobili postanu bezbedniji. Za otklanjanje opasnosti koju po bezbednost saobraćaja predstavlja neodgovorno ponašanje vozača, poput vožnje pod dejstvom alkohola, još uvek nije pronađeno pravo rešenje. Ipak, i to bi uskoro moglo da se promeni.

Borba sa onima koji su spremni da ugroze svoje i tuđe živote sedanjem za volan pod dejstvom alkohola vodi se sa manje ili više uspeha i u mnogo razvijenijim zemljama od naše.

Iako preventivna mera zaustavljanja i testiranja vozača alkometrom daje određene rezultate, nemoguće je otkriti sve one koji voze pijani. Zbog toga vlasti pojedinih zemalja u saradnji sa automobilskom industrijom rade na tome da dođu do boljeg rešenja.

Američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) angažovala je kompanije Autoliv i Takata Corporation, koje snabdevaju proizvođače automobila bezbednosnim sistemima, kako bi razvili tehnologiju za “otkrivanje” pijanih vozača.

NHTSA nije objavila detalje o tome kako će jedan takav sistem funkcionisati, ali cilj je da se otkrije da li je vozač konzumirao alkohol, bez potrebe da on duva u alkometar.

Još uvek nije rešeno ni pitanje kako će sistem reagovati u slučaju da utvrdi prisustvo alkohola kod vozača. Razmišlja se o nekoj vrsti alarma (poput onog koji se oglašava kada nije vezan sigurnosni pojas), ali i o tome da se potpuno onemogući pokretanje vozila.

Procenjuje se da bi jedan takav sistem bio spreman za ugradnju u nove automobile koji se prodaju u SAD već 2018. godine, nakon čega bi mogao da postane obavezujući deo opreme na svim novim vozilima u ovoj zemlji, kao što će to biti slučaj sa zadnjom kamerom od 2018.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)