Datum:

30.09.2015. 23:50

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 1764 pregleda

Nema sumnje da su moderni automobili svojim sigurnosnim sistemima spasili veliki broj žrtava saobraćajnih nesreća, a revolucionarni proizvodi u ovoj borbi su svakako bili sigurnosni pojas i vazdušni jastuk koji su obavezni u svakom automobilu koji se danas proizvodi. Uskoro bi još jedna nova tehnologija mogla da postane obavezna u novim automobilima – automatsko kočenje u slučaju nužde.

Već veliki broj proizvođača automobila funkciju automatskog kočenja nudi na svojim modelima, a vodeća tela industirje su već počela da razmišljaju o budućnosti u kojoj bi svaki auotmobil morao da ima ovu tehnologiju.

Ovaj sistem registruje ako vozač ne obraća pažnju na saobraćaj ispred sebe i preuzima mere za bezbedno zaustavljanje. Prvi korak je da sistem zvučnim signalom upozorava ometenog vozača, a ekstremni slučaj je naglo kočenje pri nepredvidivim situacijama.

Veliki broj proizvođača već sarađuje sa regulatorima na uvođenju propisa koji bi nalagao svim automobilima da u standardnoj opremi imaju ovu funkciju.

BMW, Ford Motor Company, General Motors Company, Mazda, Mercedes-Benz, Tesla Motors, Toyota, Volkswagen i Volvo su već u procesu, a za početak će se ovaj propis odnositi na modele za američko tržište, ali za sada je ceo proces i dalje u početnoj fazi.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)