Datum:

25.01.2014. 17:43

Autor:

totalcar.rs

Oznake:


Statistika:

0 komentara 2327 pregleda

Globalni lider u sistemima automobilskih sedišta i njihovih komponenti, “Džonson kontrols” je predstavio automatski sistem podešavanja sedišta u vašem automobila u odnosu na vašu visinu.

“Mnogi ljudi pogrešno podešavaju sedišta svojih vozila. Ovo može da dovede do bolova u leđima i nogama, pogotovo tokom dugačkih putovanja”, rekao je doktor Andreas Epinger iz “Džonson konstrols” firme.

“Odgovarajući položaj sedišta je veoma važan za sigurnost. Ovo se ne odnosi samo na naslon za glavu već i položaj tela u odnosu prema vazdušnim jastucima i sigurnosnog pojasa. Zato smo razvili ovu tehnologiju koja će lako i brzo podesiti sedište za vaše dimenzije”.

Ovaj sistem je zamišljen za automobile sa više korisnika, dakle porodična ili firmina vozila. Ergonomski stručnjaci “Džonson kontrols” firme su osmislili algoritam koji određuje optimalni položaj sedišta u odnosu na vozačeve dimenzije.

Firma je izvršila testiranje sistema na preko 100 ljudi:

“Otkrili smo da položaj sedišta ne zavisi samo od dužine nogu ili visine torzoa. Ljudsko telo je kompleksan sistem i ako se promeni jedan parametar menja se slika ostalih varijabli”, objasnio je Epinger.

“Uspeli smo da osmislimo algoritam koji samo na osnovu visine uspeva da odredi položaj sedišta koji se dobro pokazao kod ispitanika, dok je manji broj izvršio blage modifikacije”.

Upravljanje sistemom se vrši putem jednostavne aplikacije za smartfon.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)