Datum:

11.10.2010. 15:47

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 15716 pregleda

Iako se smatra da se ugradnjom određenog alarmnog sistema u vozilo, automatski sprečava krađa, dosadašnje iskustvo policije i građana govori suprotno. Kad se pojavi neki sigurnosni sistem, koji se smatra najboljim, ne protekne nekoliko godina, a nekad i mnogo manje, da lopovi ne pronađu način da ukradu automobile.

Dugo je „lavlja kandža” smatrana najbezbedniji sistemom, dok se neko nije setio da jednostavno iščupa ovu zaštitu zajedno sa volanom i da posle toga neometano pokrene vozilo. U određenim krugovima se spominje i da lopovi koriste tečni amonijak koji sipaju na „kandžu” i jednostavno je slome.

To je slučaj i sa vozilima u koja su instalirani kompjuteri i GPS uređaji. Sagovornik našeg lista iz policije objašnjava način na koji se kradu automobili sa fabričkim alarmom.

Naime, čim se iseku kablovi koji su povezani sa centralnom bravom, vozilo se otključava i ujedno isključuje fabrički alarm. Lopovi onda ulaze u automobil i na konektoru povezu svoj OBD kompjuter kojim prekodiraju vozilo. Zatim pokreću motor i uključuju ometač za GPS. Tako nestaje satelitski signal koji pokazuje mesto na kome se nalazi ukradeno vozilo. U takvim situacijama u krugu od 50 metara od vozila ne radi nijedan mobilni telefon.

Zbog toga u policiji savetuju vlasnike luksuznih automobila da konektor OBD zamene nekim nestandardnim da kradljivci ne bi mogli da ga konektuju sa pripremljenim alatom.

Vlasnicima skromnijih automobila policija preporučuje da obavezno koriste mehaničku zaštitu. Iako ne postoji mehanička zaštita koju lopovi nisu uspeli da savladaju, bolje je da se ona ipak koristi. Jer, ako lopov na parkingu vidi auto sa zaštitom, odustaće od krađe ako je dvadeset metara dalje parkirano vozilo bez zaštite.

A kako to rade „majstori svog zanata”, nije nepoznato, ali ih je teško sprečiti i uhvatiti. Razlog tome svakako je njihova domišljatost i veoma dobra organizovanost. Uz to, danas je auto-mafija i kadrovski i tehnički izuzetno opremljena. Tu su obijači sa specijalnim alatima, kompjuteristi sa laptopovima, kojima brzo i lako resetuju zaštitne šifre i kodove na bravama i bezbednosnim sistemima motora, zatim neverovatno vešti falsifikatori dokumenata, pa transporteri, oni koji brinu o isporuci i, za tili čas auto dobija novi „pasoš” sa kojim putuje preko svih granica na gladno tržište, gde ga verovatno već čeka kupac.

Bolji poznavaoci znaju koliko je malo potrebno da vlasnik skupocenog automobila, raskošnog džipa, ili brzog sportskog dvoseda ostane bez njega. Dovoljna je mala neopreznost, dvadesetak minuta u nekom kafiću i posao je obavljen, a zabezeknutom vlasniku ostaje samo da se nada da će policija uspeti da pronađe ukradeno vozilo.

To, međutim, nije izvesno, jer kanali su stalno otvoreni i za sat-dva auto je već na granici ili je prešao u drugu državu, a potom mu se gubi svaki trag.

GPS-om protiv lopova i zloupotrebe

Domaća osiguravajuća društva isplaćuju štetu od krađe automobila, ukoliko vlasnik vozila ima uplaćeno kasko osiguranje. U kompaniji „Dunav” kažu da oni, pored toga, pomažu vlasnicima automobila ugradnjom GPS uređaja. Posredstvom kompanije do sada je ugrađeno nekoliko hiljada GPS uređaja, uglavnom u skupocena vozila. Sistem za praćenje omogućava vlasniku da uvek zna gde mu je vozilo, njegovu brzinu i status, čak i kada se ne nalazi u vozilu. Takođe, omogućava i uvid u istoriju kretanja vozila, i po nekoliko meseci unazad, tako da sistem postaje sve interesantniji i vlasnicima velikog broja vozila, jer omogućava uvid u brzinu, putanju kretanja, trajanje vožnje i zaustavljanje.

U „Dunavu” kažu da je to dobra zaštita od krađe vozila, jer u toku obijanja šalje poruku centru za praćenje i vlasniku. Posle toga se obaveštava policija i pokreće potraga za vozilom.

U ovom osiguravajućem društvu kažu da se dešava i da vlasnici vozila pokušaju da na prevaru naplate osiguranje, ali da su oni to, kako tvrde, sveli na najmanju moguću meru.

Što se tiče automobila koji su ukradeni u inostranstvu, u „Dunavu” kažu da su oni deo jednog velikog sistema provere u kojem je teško osigurati vozilo koje je ukradeno u drugoj državi. Međutim, oni ne isključuju mogućnost da do toga, ponekad, može da dođe.

Izvor: Politika, Autor: D.T.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)