Datum:

22.01.2011. 10:32

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5124 pregleda

Mnogi vlasnici automobila na Balkanu su žrtve regionalne automafije koja neretko „radi” i po narudžbinama iz susednih država, javlja radio Dojče vele, navodeći da je automafija regionalni problem.

Navodeći da su sve češće na meti luksuzni automobili novijeg datuma proizvodnje, nemački radio piše kako, nakon krađe vozila, lopovi pozivaju vlasnika telefonom i slede pregovori o „otkupnini”.

Kradljivci iz Republike Srpske insistiraju da „primopredaja” bude izvršena na „njihovoj teritoriji”.

„Došao sam na dogovoreno mesto. Prilazi mi čovek i kaže da je sve regulisano te pita da li sam doneo novac. Dugo sam razmišljao da li da mu dam novac. Neki moji prijatelji su bili u sličnoj situaciji, platili ‘oktupninu’ i dobili auto. Dao sam mu novac, a on mi je rekao da auto dolazi za deset minuta”, kaže Denis iz Sarajeva, kojem je ukraden golf „GT special”.

Potencijalni kupci polovnih automobila u Sarajevu kažu da „nikad nije dosta opreza” i da treba proveriti papire i otići kod nadležnih službi.

I prodavci na sarajevskim auto-pijacama sugerišu oprez:”Najbolje je to proveriti kod policije i ako oni daju papir da je sve u redu, onda nema problema”, kaže jedan prodavac.

Dojče vele navodi da su preprodavci ukradenih automobila majstori prevare i da se stalno usavršavaju u svom „poslu”,a da su im posebno omiljeni automobili nemačke i francuske proizvodnje.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je automafija „odlično opremljena i poseduje zavidno tehničko znanje”.

„Nisu to više klasične krađe, a umesto starih ‘alata’ sve se više koriste laptopovi i drugi sofisticirani elektronski aparati”, kaže Grubešić.

Sumnja se da su programe za elektronske aparate kojima se „razbijaju šifre”, odnosno poništavaju zaštitni kodovi, automafijaši iz BiH nabavili u Srbiji, prenosi radio, pozivajući se na medije u BiH, a njihova cena je oko 5.000 evra.

Kao u svakoj mafijaškoj organizaciji i u ovoj su zaduženja precizno podeljena.

„Tu su osobe zadužene za krađu motornog vozila, za sakrivanje tog vozila, nabavku falsifikovane dokumentacije, kao i osobe koje vozila ilegalno prebacuju preko granice BiH”, kaže portparol Tužilaštva BiH.

Grubešić objašnjava da su u takve kriminalne radnje neretko uključena i ovlašćena službena lica, što, kako je rekao, potvrđuje i nedavna akcija suzbijanja automafije „Kamen” u kojoj je uhapšen jedan policajac iz Srbije i jedan pripadnik granične policije BiH, a privedeno više od 30 osoba.

Kako navodi Dojče vele, lopovi sve češće kradu vozila u jednoj državi, a potom ih uz falsifikovanu dokumentaciju prodaju u drugoj.

Samo u Sarajevu lopovi svaki dan ukradu dva, tri pa i više automobila. Prema raspoloživim podacima, u BiH je prošle godine ukradeno oko 3.000 vozila, a rešeno je oko 40 odsto slučajeva.

Zbog svega toga od izuzetnog značaja je međudržavna saradnja u borbi protiv automafije, a Grubešić kaže da je ona, zahvaljujući informacionim tehnologijama, veoma dobra, što potvrđuju i rezultati akcije „Kamen”.

„Istog dana, istog sata, akcija je sprovedena i u BiH i u Srbiji. Saradnja je sve bolja i nadamo se da će taj trend biti nastavljen”, zaključio je Grubešić.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)