Datum:

29.05.2012. 22:46

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

2 komentara 14062 pregleda

Putovanje do crnogorskog primorja naj više se isplati krenuti automobilom. Troškovi za gorivo svega 100 evra. Nema ozbiljnijih zastoja na deonicama

Putovanje  u Crnu Goru na porodično letovanje najpovoljnije je automobilom, jer kada se sve izračuna, ukupni troškovi puta staju oko 100 evra. Dva najčešća pravca su Ibarskom magistralom ka Budvi i preko Republike Srpske ka Herceg Novom. Ipak, oni koji se odluče da krenu ka Jadranu na „četiri točka“ treba da imaju u vidu vrlo napornu vožnju. Zbog toga, praktično ceo jedan dan izgubljen je u kolima.

Kilometraža

Put od Beograda do Budve dužine je 530 kilometara, iako GPS mape prikazuju 60 kilometara manje. Iz Auto-moto saveza Srbije preporučuju da se koristi ruta Gornji Milanovac – Čačak – Užice – Prijepolje – Bijelo Polje – Podgorica. Nema naplate putarine, a jedini trošak je gorivo, čija je cena u Crnoj Gori malo niža – 1,5 evra. Uz mogućnost manjih odstupanja, s prosečnom vožnjom, do primorja se stiže za oko osam časova, a za vožnju u jednom smeru ne bi trebalo da se potroši više od 50 evra. Dakle, prevoz četvoročlane porodice koštao bi 100 evra, dok je, na primer, povratna avionska karta Beograd – Tivat 115 evra za jednu osobu. U odnosnu na prethodne godine, ušteda je i to što se u Crnoj Gori više ne plaća ekološka taksa za automobile.

– Na magistrali od Beograda do Budve, na delu puta kod Gornjeg Milanovca, zbog radova se saobraćaj periodično obustavlja po 20 minuta – kažu u AMSS. – Radovi se obavljaju u periodu od osam do 18 časova. Ka granici sa Crnom Gorom, kod Brodareva, vozila se naizmenično propuštaju, a zastoji traju po 10 minuta.

Oni koji planiraju da letuju u Herceg Novom mogu se odlučiti da putuju kroz Republiku Srpsku. Dužina maršrute je 550 kilometara, a put traje oko devet časova. Pojedine deonice puta su vrlo loše, pa treba računati i na značajno usporavanje na tim potezima. Praktično, jedini trošak je gorivo, koje za put u oba smera staje stotinak evra. Pored toga, pri ulasku u Mokru Goru plaća se ekološka taksa za putnička vozila u visini od 50 dinara.

Papiri“

Za Crnu Goru nisu potrebna dokumenta kao što su zeleni karton, međunarodna vozačka dozvola i dozvola za upravljanje tuđim automobilom u inostranstvu.

– Ukoliko vlasnik automobila nije u njemu, osoba koja upravlja vozilom treba da poseduje ovlašćenje overeno u sudu ili opštini, ali se prihvata i dozvola za upravljanje vozilom u inostranstvu izdata u AMS Srbije koja važi godinu dana – navode u AMSS.

Kao i ranije, za ulazak u Crnu Goru zasada nije potreban pasoš, već samo lična karta. Maloletnici, ukoliko putuju sa roditeljima, treba da poseduju dokument koji dokazuje njihov identitet. Deca školskog uzrasta treba da imaju dokument sa fotografijom – đačka knjižica, pasoš, lična karta…

Deca predškolskog uzrasta treba da poseduju dokument kao što su izvod iz matične knjige rođenih, zdravstvena knjižica i putna isprava. Ukoliko dete putuje bez roditelja, odnosno staratelja, preporučuje se da poseduje pisanu i overenu saglasnost oba roditelja.

Cene goriva

Prema podacima Auto-moto saveza Srbije, bezolovni benzin 95 u Crnoj Gori košta 1,49 evra po litru, dok je dizel 1,36 evra. U Bosni i Hercegovini je za bezolovni istog kvaliteta potrebno izdvojiti 1,28 evra, a za litar dizela 1,3 evra.

Pažnja

AMSS upozorava na udarne rupe na svim putevima.

Trenutno su radovi kod mesta Brđani. U periodu od 8.00 do 18.00 povremeno se obustavlja saobraćaj na 20 do 25 minuta.

Zbog radova kod Brodareva vozila se naizmenično propuštaju. Zastoji su 10 min.

Dodatan oprez neophodan je u Ovčarsko-kablarskoj klisuri zbog odrona.

Poseban oprez potreban je u kanjonu Morače.

Punoletnim osobama je za ulazak u Crnu Goru dovoljna samo lična karta.

Prekoračenje brzine u Crnoj Gori iziskuje kaznu od 30 do 150 evra. U BiH od 15 do 500 evra.

Unošenje hrane

Prema Zakonu o bezbednosti hrane Republike Crne Gore, po vozilu je dozvoljen unos hrane u sledećim količinama: ukupno jedan kilogram suvog voća, povrća, pečuraka, sireva, kafe, čaja, začina, litar alkoholnog pića, dva litra soka i pet litara flaširane vode, u originalnoj ambalaži. Zbog toga se na granici proveravaju prtljažnici.

Cene goriva

Prema podacima Auto-moto saveza Srbije, bezolovni benzin 95 u Crnoj Gori košta 1,49 evra po litru, dok je dizel 1,36 evra. U Bosni i Hercegovini je za bezolovni istog kvaliteta potrebno izdvojiti 1,28 evra, a za litar dizela 1,3 evra.

Izvor: Novosti

2 komentara
  1. Dejo

    El ste vi citali tekst pre nego sto ste ga objavili?Tri puta ponavljate jedne te iste recenice kao prvo,a kao drugo napisano je da je cena goriva u CG niza neg kod nas,1.5e=174 din litra?Pa koliko je onda kod nas kad je tamo jeftinije?Daj brisite ovo odma.

  2. Marija

    mi putujemo 30.06 u sutomore autom ja suprug i troje dece znam sta je potrebno od dokumenata ali me zanima suprug ima staru licnu kartu koja vazi do sledece godine da li sa njom moze da predje granicu

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)