Datum:

19.02.2011. 16:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5284 pregleda

Cena tečnog naftnog gasa je protekle godine poskupela za čitavih 80 odsto, a od zemalja regiona ovaj derivat je skuplji samo u Crnoj Gori. Oni koji su davali nekoliko stotina evra za ugradnju plina sada su ogorčeni jer cena autogasa ne prestaje da raste. Prognoze su da pojeftinjenje ne treba očekivati pre proleća.

U junu 2009. godine autogas je koštao 40 dinara, dok je samo godinu i po dana kasnije skoro udvostručio cenu i sada ona iznosi više od 70 dinara po litru. U EU važi preporuka da cena autogasa ne premašuje 50 odsto cene najkorišćenijeg goriva.

U našem slučaju to je motorni benzin, a ova granica odavno je probijena i iznosi 60 odsto. Branko Vuksan iz Autogas asocijacije Srbije navodi da postoji više razloga za ovako visoku cenu.

– Uzrok poskupljenja je nedavno povećanje akciza, ali i svetska cena koja je otišla nagore. Takođe, plin je uvek skuplji tokom zimskih meseci. Mi uvek gledamo da cena TNG-a bude oko 50 odsto cene benzina, ali sada bi od marta cena čak mogla da bude i niža. Ipak, teško je to prognozirati – navodi Vuksan.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)