Datum:

21.07.2013. 15:09

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2679 pregleda

Prema zvaničnim podacima MUP-a Srbije, trenutno na polaganje vozačkog ispita čeka oko 60.000 kandidata. Podatak koji zabrinjava jeste da je čak sto hiljada kandidata vozački položilo za godinu dana, to jest, od momenta kada su najavljene promene u pravilima i ceni obuke.

U MUP-u kažu da je, s obzirom na navalu da svi polože po starom, kapacitet mali jer 160.000 kandidata je bilo u proceduri od prošle godine. Čak 40.000 kandidata nikada nije prijavilo ispit i ne zna se kada će ući u proces polaganja, jer nemaju vremensko ograničenje za izlazak na ispit.

Polaganje po starom koje je nekoliko stotina evra bilo jeftnije, postalo je toliko masovno da je do sada čak 273 kandidata dnevno dobijalo vozačku dozvolu.

U auto-školama kažu da je pritisak kandidata koji su završli obuku sve veći i da je teško odrediti kada će ko polagati.

Goran Manojlović iz auto-škole kaže da su velike gužve i na ispit se čeka od mesec do mesec i po dana.

“Dobijamo dva termina za polaganje mesečno, jedini problem je što kandidati ne znaju unapred termin polaganja ispita nego polažu kad nas MUP o tome obaveštava, pet dana ranije i u slučaju da im ne odgovara mogu da otkažu termin”, rekao je Manojlović.

Brine i podatak da je po novom sistemu obuke u auto-škole u celoj Srbiji upisano samo 5.000 polaznika. Gužve će biti sve dok kandidati po starom budu polagali, iako MUP novom organizacijom pokušava da poboljša uslove ispita.

“Mi smo to uradili i dosad nisu postojali problemi u pogledu polaganja vozačkog ispita, tako što smo u Beograd dovodili ispitivače iz ostalih policijskih uprava Srbije. Na taj način smo uspeli da problem koliko-toliko prevaziđemo. Problemi postoje kod škola koje imaju veliki broj kandidata kod kojih se na polaganje čeka mesec dana, a kod malih škola period čekanja nije duži od 10 dana”, kaže Branimir Pejović iz MUP-a Srbije.

Od 25. oktobra počinje novi sistem polaganja gde će i auto-škole morati da se prilagode novim odredbama pravilnika o polaganju vozačkih ispita. To znači investicije po školi od 20 do 50 hiljada evra, a samo dve škole u Srbiji su podnele zahtev da im se odobri nova licenca.

Auto-škole traže odlagnje pravilnika, a u MUP-u kažu da se stvar mora preseći i ući u jednu novu veoma bezbednu fazu polaganja.

Izvor: RTS

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)