Datum:

02.05.2015. 23:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3586 pregleda

Nakon masovne protestne vožnje ulicama Beograda i nedvosmislenih zahteva za ublažavanje novih propisa koje najavljuje revizija ZOBS-a, iz udruženja Auto-škola Srbije saznajemo da će ipak biti određenih ublažavanja najavljenih paragrafa.

Prema ovoj nezvaničnoj najavi Auto-škole neće imati obavezu vlasništva ili zakupa poligona za obuku, već će njihova izgradnja biti obaveza lokalnih samouprava, a Auto-škole bi ih koristile po dogovorenom rasporedu.

Najavljeni audio i video nadzor teorijske nastave i praktičnog dela vozačkog ispita neće biti obaveza. Ipak država zadržava pravo video nadzora za vreme polaganja testova.

Osim toga, vlasnici Auto-škola se oslobađaju obaveze da njihova vozila B kategorije poseduju tahograf. Tahograf ostaje obavezan za vozila C i viših kategorija. Po svemu sudeći biće i revidiran uslov da ispitivač ne može ispitivati kandidate koje je obučavao, kao i to da će biti omogućeno da više Auto-škola koriste iste računare za obuku.

Zvanično usaglašavanje spornih odredbi se očekuje nakon praznika nakon čega će se pristupiti izradi pravilnika polaganja vozačkog ispita i pravilnika o opštim uslovima koje auto-škole moraju da ispunjavaju.

Dakle, suštinski Auto – škole su u ovoj opštoj ekonomskoj oskudici uspele da “izguraju” određene pogodnosti koje su više prilagođene realnim uslovima poslovanja a manje stvarnim potrebama za ozbiljnom kontrolom obuke vozača.

Na žalost, ovo je naša realnost, jer čak i nabavka računara predstavlja deo “trgovanja” sa državom. Još smo mi daleko od pravog sistema obuke budućih vozača, stoga ne treba se ni čuditi udesima i nesrećama koje oni izazivaju!

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)