Datum:

07.10.2017. 11:42

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Građevinske mašine na prvoj deonici auto-puta Niš – Merdare – Priština, od Niša do Pločnika, zabrujaće sledeće godine. Tako je predviđeno planovima Vlade Srbije i Evropske investicione banke, koji će u ovaj put uložiti 212 miliona evra. Proces eksproprijacije za trasu od grada na Nišavi do Pločnika trebalo bi da počne već sledećeg meseca.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajović sastala se sa Dubravkom Negre, direktorkom Kancelarije EIB za Zapadni Balkan i tom prilikom istakla važnost “auto-puta mira” koji će dužinom od 77 kilometara prolaziti kroz Srbiju, odnosno kroz Toplički i Niški okrug:

– Verujem da ovaj put može da donese samo nove poslove i dodatne investicije za oko pola miliona ljudi koji žive u ovim okruzima. U toku je finalizacija idejnog projekta koji finanasira Fond za Zapadni Balkan. Vlada je završila prostorni plan o kojem će se uskoro razmatrati na sednici.

Na pitanje da li postoje važniji prioriteti u saobraćaju i konstataciju da je auto-put Niš – Merdare – Priština važniji za kosovske Albance nego za građane Srbije, ministarka je istakla da će, osim preko Koridora 10, Srbija izaći na more i ovim auto-putem.

– Nije ovo auto-put za kosovske Albance, već za čitav region – rekla je Mihajlovićeva. – Srbija nema more i luke su joj potrebne, a ovim auto-putem izaći ćemo u albanske luke. Mi smo jedina zemlja u regionu koja je oivičena sa osam granica, naš interes je da se što više povežemo sa svakom zemljom. Srbija je mala, ali tranzitna zemlja i treba što bolje da iskoristi svoj položaj. Izgradnja auto-puta Niš-Priština je i te kako važna. Danas na Kosovu živi manje od šest odsto Srba, hajde da pokušamo da ih zadržimo, a jedan od načina je i ovaj.

Direktorka Negre, rekla je da je EIB u poslednjih 15 godina uložila više od milijardu i po evra u putnu i železničku infrastrukturu u Srbiji. Ona je naglasila da auto-put Niš – Priština treba da spoji ne samo Srbiju sa administrativnim prelazom na Kosovu, već i centralnu Evropu sa lukom Drač:

– Pregovaramo sa kosovskom stranom o izgradnji puta koji će spojiti Prištinu i Srbiju sa Albanijom, ali na taj način i Mađarsku i ostale zemlje centralne Evrope sa lukom Drač.

Pruga do Dimitrovgrada

Modernizacija, elektrifikacija i rekonstrukcija pruge Niš – Dimitrovgrad još jedan je važan projekata koji će biti realizovan u saradnji sa EIB. Vrednost ovog projekta je 260 miliona evra. To je ogroman novac za našu zemlju – rekla je Zorana Mihajlović.

Direktorka Kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre je dodala da je u projekat obnove i modernizacije pruge Niš – Dimitrovgrad odobreno 77 miliona evra bespovratnih sredstava Evropske unije koja će biti, kako je rekla, kombinovana sa ulaganjima Evropske investicione banke i sredstvima Vlade Srbije koja ulaže u eksproprijaciju.

Foto: Tanjug, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)