Datum:

27.12.2017. 10:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Deo kraka Koridora 10, kod Dimitrovgrada, nekadašnja “magistrala smrti”, od proleća postaje moderna saobraćajnica. Potencijalni investitori će se ubuduće mnogo lakše odlučivati za dolazak u Srbiju.

Završetkom radova i puštanjem u saobraćaj istočnog kraka Koridora 10, tokom naredne godine, magistrala ka Bugarskoj će otići u istoriju.. Taj put, kojim u letnjim špicevima svakodnevno protutnji više desetina hiljada vozila, zbog mnogih crnih tačaka u pirotskom kraju i okolini s punim pravom nazivaju “magistralom smrti”. Prema zvaničnim podacima koje iznosi Slobodan Rančić, savetnik za saobraćaj u GU u Pirotu, u poslednjih 15 godina na području grada i ovog dela magistrale poginulo je čak 85 osoba – vozača automobila, traktora i bicikala i pešaka. Izgradnjom panevropske saobraćajnice broj nastradalih biće neuporedivo manji, i to je, prema mišljenju onih koji žive kraj magistrale – najveća korist.

Od Sićeva do granice sa Bugarskom u Dolcu, Crvenoj Reci, Čifliku, Sinjcu, Vojnegovačkoj bari, Sukovu… mesta su gde su se dešavale teške saobraćajne nesreće i ginule čitave porodice, bračni parovi, deca… Najgore je bilo tamo gde magistrala preseca naselje i gde lokalno stanovništvo mora da pređe preko puta, do škole, doma zdravlja. Takvo mesto je Željuša, svega nekoliko kilometara od Dimitrovgrada.

– Vozio sam u zapadnoevropskim zemljama, i nigde nije bilo ovako opasnih mesta kao što je raskrsnica u Željuši, između lokalnog puta i magistrale. Naši znaju za ovo mesto pa ne jure, ali je problem sa strancima. Poslednjih godina poginulo je bar tridesetak ljudi – svedoči Denko Rangelov.

Obilaznica oko Dimitrovgrada

Puštanje u saobraćaj Koridora 10 pozdravljaju i čelnici Bele Palanke, Pirota i Dimitrovgrada, svesni da će se potencijalni investitori ubuduće mnogo lakše odlučivati za dolazak i ulaganja u ovom kraju, a nadaju se i većoj turističkoj poseti, upošljavanju na naplatnim rampama…

– Decenijama se pričalo o koridoru, koji konačno postaje realnost. Koridor će približiti Pirot Beogradu i Sofiji. Infrastruktura na njemu otvara nova radna mesta. Ono što je najznačajnije, sada smo na “krvotoku” evropskih puteva – smatra gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Kosina, Pirot, Bancarevo…

  • Ukupna dužina istočnog kraka Koridora je 89 kilometara.
  • Deonica od Pirota do Dimitrovgrada dužine 30 kilometara je puštena u septembru, a pre toga deonica ka Crvenoj Reci.
  • U narednih nekoliko meseci biće okončana deonica Bancarevo, gde se obilazi Sićevačka klisura sa tunelom, ukupne dužine 12 kilometara, deo oko tunela kod Pirota se privodi kraju i asfaltira, kao i kosina u selu Gradinje kod Dimitrovgrada, nadomak prelaza Gradina, gde je na kosini iskopano preko 800.000 kubika kamena i zemlje.

Autor, foto: V. Ćirić, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)