Datum:

24.09.2016. 17:39

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Mercedesov projekat “Prometej” postavio je temelje savremene tehnologije samovozećih automobila, a sve je počelo 80-tih godina 20. veka.

Razvoj samovozećih automobila poslednjih godina se naglo ubrzao. Broj proizvođača koji rade na sopstvenom “automobilu bez vozača” značajno je porastao, a ova tema sve je prisutnija i u medjima koji nisu specijalizovani za auto-industriju.

Ipak, ideja da bi automobil mogao da se kreće samostalno, bez pomoći vozača, nije nova, a prvi koraci načinjeni su znatno ranije nego što biste možda pomislili.

Vlasnik Mercedesa, kompanija Daimler, započela je rad na tehnologiji auto-pilota još pre 30 godina, u okvitu projekta “Prometej”. Daimler nije bio sam u tome – na projektu su sarađivali još neki evropski proizvođači, ali i brojne elektronske kompanije, univerziteti i istraživački instituti.

Osnovni cilj je bio ispitati mogućnosti za razvoj tehnologije koja bi pre svega unapredila efikasnost automobila i poboljšala bezbednost na putevima, s obzirom da se obim saobraćaja uvećavao iz godine u godinu.

Projekat je kulminirao prototipom Mercedesove S klase, koji je bio opremljen takozvanim VITA sistemom (Vision Information Technology Application). Ovaj sistem sastojao se od više kamera, koje su tokom test vožnji slale sliku u centralni kompjuter, koji je zatim podatke obrađivao kako bi se mapirali putevi i procenila verovatnoće mogućnosti sudara.

Tehnologija je usavršena toliko da je automobil bio u stanju da samostalno kontroliše volan, gas i kočnicu, a 1994. tokom test vožnje prototip S klase prešao je bez pomoći vozača 1.000 km, krećući se autoputem brzinom i do 130 km/h, menjajući povremeno trake i pretičući druga vozila.

Rane verzije VITA sistema zahtevale su toliko računanja i obrade podataka, da je kompjuter koji je obavljao te opreacije zauzimao čitav jedan kombi.

VITA tehnologija smatra se začetnikom savremenih Mercedesovih sistema asistencije poput Distronic adaptivnog tempomata i Pre-Safe automatskog kočenja u slučaju opasnosti od sudara, koji se već godinama ugrađuju u serijske modele ovog proizvođača.

Projekat “Prometej” zaslužan je i za nastanak današnjeg sistema za održavanje vozila unutar linija saobraćajne trake kojom se auto kreće, ali i za uvođenje parking senzora u Mercedesove modele.

47807326157e39570a4158274870410_v4_big

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)