Datum:

12.09.2011. 16:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7260 pregleda

U Narodnoj banci Srbije smatraju da sadašnja premija 5.328 do 15.629 dinara može da pokrije izdatke za napravljene štete.

Vozači u Srbiji mogu, bar za sada, da odahnu jer od najavljivanog poskupljenja obavezne polise osiguranja za sada nema ništa.

Ako zahtev za poskupljenjem uopšte dođe do Narodne banke Srbije, odgovor će biti „ne”, jer nema osnova za poskupljenje. „Cena ovog osiguranja mora da pokrije štete koje su se dogodile, a u 2010. je šteta u proseku učestvovala sa 75 odsto u ukupnoj premiji”, kažu nezvanično u toj instituciji za magazin „Sve o osiguranju”.

 To znači da ostaje dovoljno lufta (25 odsto) da se pokriju troškovi sprovođenja osiguranja u koje spadaju i provizije vlasnicima tehničkih pregleda.

U Udruženju osiguravača, koje formalno predlaže cenu, kažu da njihova komisija pravi analize koje treba da pokažu da li obavezno osiguranje treba da poskupi i eventualno, za koliko procenata.

„Kada komisija odluči, stav prosleđuje Upravnom odboru Udruženja koji izlazi sa konačnim predlogom pred NBS, koja daje konačnu reč”, kažu u Udruženju osiguravača za magazin „Sve o osiguranju” i dodaju da se o ovoj temi zasigurno neće raspravljati na sednici UO u narednih mesec do dva.

Još početkom godine osiguravači su počeli da najavljuju kako bi polisa auto-osiguranja mogla da poskupi, jer je broj saobraćajnih šteta porastao prošle u odnosu na pretprošlu godinu za gotovo 15 odsto. Sudska praksa pokazuje da su naknade za štete sve veće, da su rezervni delovi iz uvoza, te da je dinar u odnosu na evro oslabio 32 odsto otkad su poslednji put, 2008. godine, menjane cene polisa.

Trenutne cene te polise, u zavisnosti od snage motora vozila, kreću se od 5.328 do 15.629 dinara. U osiguravajućim kućama kažu da na duži rok ova tarifa nije održiva, jer neće moći da pokriva troškove osiguranja. Međutim, sve i da Udruženje ove godine zatraži povećanje premije, teško da će ga centralna banka odobriti. „Naši rezultati pokazuju da takav zahtev nije osnovan. Treba sačekati kraj godine, pa ako se ispostavi da premija više nije dovoljna za pokriće šteta, onda bi minimalna cena auto-osiguranja mogla da bude veća, ali tek dogodine”, kažu nezvanično u toj instituciji.

Ova informacija za milionsku armiju naših vozača dobro dođe posle saznanja da će plaćati i do dva i po puta višu premiju ako naprave neku štetu u toku godine. Takođe da moraju da imaju komplet prve pomoći, koji košta oko 2.500 dinara, a još je neizvesno da li će već od 1. novembra morati da imaju sve četiri nove zimske gume, koje u najjeftinijoj varijanti ne mogu da koštaju manje od 20.000 dinara. Ako sve troškove ne mogu da izbegnu evo bar male utehe da neće biti poskupljenja osiguranja do kraja ove godine. Osiguravači od početka godine prete sa podizanjem cene ovog obaveznog osiguranja za oko deset odsto, pa će vozači bar još neko vreme „uštedeti” od 500 do 1.500 dinara.

S. K.

———————————————————–

Jedinstvena cena ili konkurencija

Jedinstvena minimalna cena, koju predlaže Udruženje osiguravača a odobrava NBS, propisana je kako bi se zaštitili korisnici usluga osiguranja. Premija služi za pokrivanje šteta, i u slučaju da je niža, postojala bi mogućnost da osiguravajuća kuća ne može da isplati naknadu na koju je po zakonu obavezna. U domaćoj praksi, ta minimalna cena, koja se kreće u rasponu od 5.328 do 15.629 dinara ujedno je i maksimalna. Komisija za zaštitu konkurencije u martu ove godine pokrenula je postupak protiv svih jedanaest osiguravajućih kuća koje u svojoj ponudi imaju ovu vrstu osiguranja za narušavanje konkurencije, jer su sporazumno utvrdile iste cene premija osiguranja, sa istim datumom početka primene. Ustavni sud je potvrdio tu odluku Komisije sa obrazloženjem da „potrošač, koji je obavezan da zaključi ugovor o osiguranju od auto-odgovornosti, nema mogućnost izbora osiguranja u pogledu cene”. Ostaje da se vidi šta će po tom pitanju uraditi i NBS, jer ona nadzire rad osiguravajućih kuća.

Izvor: Politika

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)