Datum:

29.05.2015. 16:05

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 3736 pregleda

Proizvođači automobila u Evropi zabrinuti su zbog najavljene strože kontrole emisije izduvnih gasova vozila sa dizel motorima.

Evropska unija promeniće od septembra 2017. godine način na koji se utvrđuju nivoi emisije štetnih gasova iz auspuha dizelaša.

Novi propisi zahtevaće da emisije izduvnih gasova umesto u laboratorijskim uslovima budu merene u vožnji na putu.

Protivnici merenja izduvnih gasova u laboratorijama iz EU pojačali su kampanju u poslednjim mesecima tvrdeći da takvo testiranje nije dovoljno precizno i da ne pokazuje stvarni nivo štetnih emisija koje proizvode dizel motori automobila.

Evropske metropole poput Pariza i Londona već preduzimaju mere kako bi se zabranio ili ograničio saobraćaj dizelaša u centru grada, a francuska prestonica čak želi da potpuno onemogući kretanje automobila sa dizel motorima do 2020. godine.

Nedavno je slična zabrana počela da se primenjuje i u holandskom Utrehtu.

Novim zakonom u EU biće uveden RDE (Real Driving Emissions) test koji će prinuditi proizvođače da promene metodologiju merenja gasova, a samim tim i da izvrši unapređenja na budućim modelima sa dizel motorima kako bi zadovoljili strože standarde.

U Evropskoj uniji dizelaši čine gotovo polovinu novoregistrovanih vozila, uglavnom zahvaljujući nižoj potrošnji i manjoj emisiji ugljen-dioksida.

Međutim, dizel motori više zagađuju vazduh azotnim oksidima i štetnim finim česticama, koji izazivaju astmu, oboljenja disajnih organa pa čak i kancer.

Novom regulativom, koja će početi da se primenjuje od 2017, proizvođači će između ostalog morati da preciznije mere i ove veoma štetne supstance.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)