Datum:

29.02.2012. 10:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 4596 pregleda

Svaki šesti Francuz počeo je da koristi javni prevoz, a slična situacija je i u Nemačkoj, gde sve više ljudi pokušava da udar na kućni budžet, amortizuje smanjenom potrošnjom benzina, odričući se udobnosti prevoza sopstvenim kolima.

Da se u Evropi sve teže kupci odlučuju da pazare novi automobil, nije nikakva tajna već poslednjih godinu-dve, ali su, krajem prošle godine, ekonomski analitičari predviđali rast prodaje! Valjda ohrabreni rezultatima prodaje koje su ostvarili proizvođači u SAD. I pogrešili su!

Trend

Prodaja automobila u Evropi u januaru je smanjena za 7,1 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, što je samo dokaz da je ova industrija i dalje u krizi. Prema podacima Asocijacije evropskih proizvođača automobila u januaru ove godine na tržištu Evropske unije prodato je 968.769 automobila dok je u istom periodu prošle godine, koji je takođe bio slabiji od istog meseca 2.010. zabeležena je cifra od 1.049 991.

– Smanjena prodaja od 7,1 odsto nije slučajnost, već je ona samo nastavak višemesečnog negativnog trenda. U septembru je zabeležen pad od 0,7 odsto, u oktobru od 1,8 odsto, novembru 3,5 i decembru 6,4 odsto – saopšteno je iz Asocije evropskih proizvođača automobila.

Kako ocenjuju belgijski analitičari, glavni razlog ovolikog pada u prodaju automobila je „atmosfera opšte krize koja je zahvatila zemlje EU, pa automobilska industrija samo sledi opšti trend evropske makroekonomije“.

Tržište

Najdramatičnija situacija u ovom sektoru je u Portugalu, gde je u januaru prodato za 47,4 odsto manje automobila u odnosu na isti period prethodne godine, kada je prodato 13. 221 automobila, a ove samo 6.949.

U Grčkoj, zahvaćenom dužničkom krizom, smanjena je prodaja za 13,3 odsto tj. 1.296 prodatih automobila manje, što nije zabrinjavajući podatak s obzirom na prošlogošnje porazne rezultate.

U januaru je u Francuskoj prodaja automobila umanjena za 20,7 odsto, Italiji za 16,9, Belgiji za 16 odsto.

U Nemačkoj je tržište stabilno i zabeležen je pad od „samo“ 0,4 odsto.

U Velikoj Britaniji situacija je takođe zadovoljavajuća jer je u januaru prodato samo 42 automobila manje nego u istom periodu prethodne godine kada je ostavarena prodaja od 128.811 automobila.

Iznenađenje predstavlja Španija, zemlja u velikim finasijskim problemima, u kojoj je u januaru, posle višemesečnog smanjenog obima prodaje, zaberležen rast od 2,5 odsto. U Rumuniji, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, gde kriza tržišta još ne pokazuje znakove zrelosti, prodaja je u stalnom porastu. U Rumuniji je prodaja povećana za 86,4 odsto, ali uz napomenu da je zapravo prodato tek 4.937 automobila ili 2.169 više nego prethodne godine.

Problem

U Srbiji, zemlji koja ima jedan od najstarijih voznih parkova u Evropi, čiji vozači plaćaju brojne dažbine i preskupo gorivo, jasno je da prodaja ne može da pokaže „znakove oporavka“. Stala je čak i prodaja jeftinijih vozila! U januaru ove godine srpski prodavci automobila beleže neslavni rekord. Prodato je samo 1.573 automobila, što je još slabije nego u istom mesecu 2011. kada je prodato 25 vozila više, a kada su svi mislili da gore ne može biti.

– Do kupaca je stiglo samo 1.409 putničkih automobila i 164 komercijalna vozila. Nikada lošiji rezultat – ocenjuje predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova Miloš Petrović. – Prodato je samo 56 „punta klasik“, iz Kragujevca, što pokazuje da srednja klasa nema više mogućnost za uzimanje kredita.

Koliko je prvi ovogodišnji mesečni rezultat prodaje vozila slab, pokazuje i činjenica da je 2008. godine kada je prodaja, kako kaže Petrović, bila stabilna, u januaru prodato 3.793 novih putničkih automobila, skoro tri puta više nego sada.

Zanimljivo je pogledati i koliko je ko od uvoznika prodao vozila u prvom mesecu 2012.

Najbolji rezultat je ostvario „Folksvagen“, koji je prodao 215 automobila. Na drugom mestu je „Škoda“ sa 208, dok je na trećem mestu izbio „Hjundai“, koji sledi svetski trend proboja u vrh tržišta i u Srbiji sa 151 prodatim vozilom.

Prodato je 135 „fijata“, 116 „renoa“, 106 „dačija“, 93 „opela“.

– Na primeru „dačije“ vidite da je stala prodaja i jeftinijih vozila. To je i razlog zašto sa nadležnim državnim organima tražimo način kako da pospešimo prodaju olakšavajući ljudima da sa prosečnom platom od oko 400 evra, ipak, nekako dođu do novog automobila – kaže Petrović.

Pomoć

Zastupnici poznatih brendova nude na prodaju servisno-prodajne centre sa osobljem i ovlašćenjem za prodaju. Mnoge od njih uskoro će preuzeti banke.

Kako objašnjava Petrović, traže se subvencije, kao što je bio slučaj sa „Fijatom“.

– Tražimo prodaju staro za novo i subvenciju za vozila od 1.000 evra i promenu poreske politike – navodi Petrović.

Nezvanično se saznaje da država već priprema paket mera kako bi pospešila prodaju. Jedna od mogućih mera je promena taksi i poreza za registraciju automobila od dve do tri hiljade kubika.

Reagovanje države

Zbog smanjene prodaje automobila, uvoznici iz Srbije traže od Vlade hitne mere da bi opstali u ovako lošim uslovima. Istraživanje jednog nemačkog proizvođača automobila na našem tržištu pokazuje da više od 70 odsto ispitanika želi, ali ne može da kupi nov automobil. Svaki peti planira da ove godine kupi neko bolje polovno vozilo, a samo pet do 10 odsto razmišlja o novom automobilu.

Uvoznici traže da država odmah reaguje „jer bi zbog loše prodaje ove godine od 5.000 do 7.000 radnika moglo da ostane bez posla“!

Info

* Najbolji rezultat u prodaji vozila u Srbiji u januara u 2012. je ostvario „Folksvagen“, koji je prodao 215 automobila. 
* Na drugom mestu je „Škoda“ sa 208, dok je na trećem mestu izbio „Hjundai“, koji sledi svetski trend proboja u vrh tržišta i u Srbiji sa 151 prodatim vozilom.
* Prodato je takođe i 135 „fijata“, 116 „renoa“, 106 „dačija“, 93 „opela“…

Činjenice

* 968.769 automobila prodato u januaru 2012. na tržištu Evropske unije 
* 1.049 991. četvorotočkaša kupili Evropljani u januaru 2011. godine
 * 47,4 odsto manje automobila prodato u Portugalu u januaru ove u odnosu na isti period prethodne godine 
* U Nemačkoj je tržište stabilno i zabeležen je pad od „samo“ 0,4 odsto 
* U Španiji, opterećenoj velikim finansijskim problemima, u januaru je zabeležen rast prodaje od 2,5 odsto

Autor/Izvor: Ekipa ”Novosti

1 komentar
  1. af812

    Sa obzirom na cijene goriva, tek ce biti pod krizom. Ne samo na nasim prostorima vec i u svijetu.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)