Datum:

17.06.2014. 10:17

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4651 pregleda

Vozači u Srbiji koji za pogon vozila koriste TNG (tečni naftni gas) nikako da dočekaju redovno, sezonsko sniženje cena ovog energenta, koji je leti, uvek jeftiniji nego zimi zbog drugačijeg odnosa smese propana i butana. Prošlog leta je cena litre auto-plina skliznula sa oko 80 dinara na nešto više od 60 dinara za litar.

Ove zime auto-gas je dostizao i 91 dinar za litar na pojedinim benzinskim stanicama, da bi se sada prodavao po ceni od 79,90 do 86,90 dinara za litar!

– TNG je jako specifičan energent i skoro nikada sa sigurnošću ne možete da predvidite cenu – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

On, za „Novosti“, objašnjava da cena zavisi pre svega od kretanja cena u regionu. Zanimljivo je da se u Srbiji TNG koristi za pogon vozila u najvećem procentu od 80 odsto, a svega 20 odsto se koristi za zagrevanje prostorija.

– Taj postotak je na primer, obrnut u našem u okruženju, na primer u Sloveniji i Hrvatskoj – kaže Mićović.

Srbija je početkom godine cenu TNG opteretila sa dodatnih pet dinara akcize. Sada državna zahvatanja u strukturi cene ovog energenta iznose 35 dinara po litru. To je ujedno i glavni razlog što su u Srbiji cene TNG među najvišim u regionu.

Prema specijalizovanom evropskom portalu LPG prosečna cena TNG u Srbiji je 0,718 evra za litar, dok je prosek u BiH 0,56 evra za litar. Zato ne čudi što veliki broj naših vozača iz pograničnih delova zemlje svoje ljubimce „hrani“ na pumpama s one strane Drine.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)