Datum:

15.06.2012. 22:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 12290 pregleda

Za razliku od ostalih vrsta goriva, cena auto-gasa je u padu, što je mnoge vozače navelo na ugradnju plinskih uređaja u svoje automobile. Za proteklih godinu dana za 80 odsto povećan broj automobila sa uređajima na tečni naftni gas.

Za razliku od benzina i dizela, u poslednja dva meseca cena plina za automobile je u stalnom padu, zbog čega se više vozača u čitavoj Evropi okreće tom gorivu. Od početka godine u Srbiji potrošnja je dvostruko viša nego lane i 30 odsto je povećana ugradnja plinskih uređaja u automobile.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 400 hiljada automobila na gas, što je porast od 80 odsto nego pre godinu dana. Vožnja je dvostruko isplativija od benzina. Litar plina trenutno košta oko 77 dinara.

“Trend potrošnje je povećan zato što će cena gasa verovatno da pada. Gas je berzanska roba. Plin koriste taksisti kao najveći potrošači. Mnoge firme su se preorijentisale na gas”, kaže Momčilo Kostić iz Nacionalne asocijacije za auto-gas.

Ugradnja plinskih uređaja je veoma isplativa i za starija vozila košta do 300 evra. Noviji automobili zahtevaju više posla, pa je cena tri do četiri puta veća uz garanciju i do 7 godina.

Taksista Branko Jovanović kaže da nije plina ne bi mogao ni da vozi auto.

“Deset godina vozim na plin, jer se ne isplati na benzin. Vozio sam i na dizel, ali sada je plin i od dizela jeftiniji”, kaže Jovanović.

Pored naftnog tečnog gasa odnedavno na našem tržištu prodaje se i prirodni gas za automobile koji se uglavnom koristi za grejanje i u industriji. Dvostruko je jeftiniji od plina, pa se više isplati.

“Novi energent, koji je, inače, trend cele Evrope, pa i sveta kao alternativa. To je prirodni gas u vozilima. Kod nas je do sada urađeno sedam pumpi i do kraja godine biće ih 11. Što već predstavlja jedan solidan broj koji omogućava da taj rast vozila bude veoma značajan”, kaže Aleksandar Jonev iz CEFTA Asocijacije za tečni naftni gas.

Inače, najveći rast potrošnje plina za automobile beleži Hrvatska, jer za te namene država daje i olakšice. Od ove godine, ekspanzija potrošnje auto-gasa je i u Bosni i Hercegovini.

Izvor: RTS

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)