Datum:

03.12.2010. 18:01

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7150 pregleda

Rast cena tečnog naftnog gasa na pumpama nastavljen je novim poskupljenjem posle kog će koštati 71,5 dinara po litru, a do kraja 2010. godine možda i 80 dinara.

Novi talas povećanja cena se može očekivati i na drugim pupmama, jer trgovci slobodno formiraju cenu u skladu s tržištem.

Stručnjaci kažu da se do kraja 2010. godine može očekivati da se TNG “popne” na – 80 dinara po litru. U Ministarstvu rudarstva i energetike razmišljaju da počnu sa ograničavanjem cene TNG, kao što je slučaj kod benzina.

Ovo je, ujedno, i četvrto poskupljenje auto-gasa u novembru. Tako se cena tokom samo mesec dana povećala za 13 dinara, a brojke pokazuju da je od početka godine tečni naftni gas poskupeo 32 odsto.

“Izgleda kao da nema kraja poskupljenju auto-gasa”, kaže Bora Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica i dodaje da će se, ako se ovakav trend nastavi, do kraja godine cena popeti na 80 dinara po litru.

Tatić navodi da “jaka zima u zapadnoj Evropi utiče na povećanje potrošnje, a cena TNG se i u Srbiji formira tržišno. A u prilog poskupljenju idu i remonti rafinerija u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj”.

Inače, iz uvoza dolazi oko 70 odsto gasa potrebnog za tržište Srbije, dok se u rafineriji nafte u Pančevu proizvede oko 30 odsto za domaću potrošnju.

Prema rečima Milana Budimira iz Ministarstva energetike, zbog značajnog porasta cena TNG proteklih dana, razmišlja se o određivanju maksimalne cene ovog goriva, jer bi se tako stabilizovalo tržište i zaštitili potrošači.

Uskoro poskupljuje i benzin

Procenat promene u formuli za određivanje cene benzina 2. decembra bio je tri odsto, a cena goriva povećava se kada dostigne 3,5.

Sirova nafta u četvrtak, 2. decembra, na svetskom tržištu “skočila” je na 87 dolara po barelu, a razlika u kursu dinara i dolara povećava se poslednjih dana. Upućeni pričaju da bi sledeće poskupljenje benzina trebalo da bude od četiri do pet dinara po litru.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)