Datum:

20.07.2012. 22:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6124 pregleda

Vozačima postaje sve teže da krše saobraćajne propise jer se razvojem tehnologije isključuje ljudski faktor prilikom otkrivanja prekršaja.

Uređaj koji želimo da vam predstavimo zove se Cellphone Accident Preventer (CAP) i kao što mu ime kaže, za cilj ima smanjenje broja nesreća koje se dešavaju zbog upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje. CAP je još uvek u fazi razvoja.

Trojica naučnika sa Anna Univerziteta razvijaju ovaj uređaj prvenstveno da bi smanjili broj smrtonosnih nesreća do kojih dolazi kada vozači kamiona i drugih teških vozila koriste mobilne telefone. Poput sličnih uređaja ove vrste, ometanje signala obavljaće se pomoću male antene postavljene iznad vozača.

Autori projekta tvrde da će samo vozač biti “ometan” dok će ostali putnici moći da neometano šalju poruke, proveravaju svoju poštu i Facebook nalog.

Karakteristika koja CAP diže na “Orvelovski” nivo je mogućnost uređaja da sam obavesti policiju, prolaznike ili saputnike o vozačevim pokušajima da krišom koristi telefon. Ova obaveštenja moguća sa upotrebom RFID tehnologije koja, ukratko, pomoću antene i čipa predaje zabeležene podatke drugom uređaju koji je podešen da skenira istu frekvenciju kao i emiter.

Dakle, jedan uređaj je kod vas, drugi je kod policije. Vaš predaje podatke, policijski prima informacije. Kada zgrešite, automobil će vas prijaviti policiji tako što će m poslati broj vaše tablice dok će istovremeno oglasiti uzbunu u kabini. Valjda da putnici skoče sa svojih sedišta i otmu vam telefon?

CAP je još uvek u “demo” fazi ali autori uveliko traže finansijere implementacije sistema.

Finasije nisu jedina prepreka ovom projektu jer bi mnogi advokati jedva dočekali da se bore za zaštitu privatnosti podataka. S obzirom da ovaj sistem ometa samo vozača, verujemo da bi ga bilo veoma lako zaobići tako što biste držač za telefon u vašem vozilu postavili na suvozačevoj strani i onda sve po starom.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)