Datum:

13.05.2016. 10:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Strah da im se automobil ne pokvari i izneveri ih u najnezgodnijem trenutku, nešto je sa čim se suočavaju mnogi vozači.

Motorna vozila su složene mašine, sa brojnim elementima koji su podložni kvarovima. Iako se tehnologija neprestano usavršava, vlasnici autombila i dalje se suočavaju sa mogućnošću otkazivanja pojedinih sistema na svom vozilu. Po nekom pravilu, kvar se uvek dogodi u nejnepovoljnijem trenutku.

Kako bi minimizovao mogućnost da uopšte dođe do otkazivanja nekog dela u automobilu, Chevrolet je u pomoć pozvao tehnologiju iz avio-industrije. Američki proizvođač predstavio je Proactive Alerts sistem, sličan sistemu koji se koristi u Boingu 787. Njegova uloga je da automatski testira određeni deo u vozilu i predvidi potencijalni kvar, pre nego što se on zaista i desi.

Ako utvrdi bilo kakvu anomaliju na anlaseru, pumpi za gorivu ili akumulatoru, sistem će upozoriti vozača da treba da odveze automobil na servisiranje, dok je još uvek u ispravnom stanju.

1799155414573189d4a08d3687377240_v4_big

Ova tehnologija prikuplja podatke svaki put kada se motor startuje, a zatim kompjuter analizira dobijene informacije iz pomenutih delova automobila. Kada se uoči nepravilnost u radu, vozač dobja upozorenje na ekranu multimedijalnog sistema, ili putem e-mail ili SMS poruke, u zavisnosti za koju se opciju vlasnik vozila opredeli.

Proactive Alerts sistem za sada je dostupan kupcima najnovije generacije pojedinih Chevrolet modela, kao što su Silverado, Tahoe, Suburban, Equinox i Corvette opremljenih OnStar sistemom, a kasnije bi trebalo da bude na raspolaganju i u ostalim vozilima ovog proizvođača.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)