Datum:

24.12.2013. 10:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7919 pregleda

Cena tečnog naftnog gasa, popularnog auto-plina, nastavlja da raste pa je ovo gorivo, koje koristi oko petina srpskih vozača, dostiglo i 89 dinara za litar. To je više od 20 dinara nego početkom septembra.

Razlog je, tvrde naftaši, sezonske prirode. Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije, ukazuje da je zimi TNG uvek skuplji zbog promene odnosa smese propana i butana. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović ističe, pak, da je i u regionu prava jagma za ovim energentom.

– Potražnja je izuzetno porasla, pa su i cene u velikoprodaji dobile krila – kaže Mićović.

Ipak, analiza velikoprodajnih cena TNG u decembru ove i prošle godine, pokazuje da je sada kilogram “plina” 145,80 dinara, a pre 12 meseci je bio 147 dinara! To znači da uzrok skoka cena u maloprodaji treba tražiti ne samo u velikoprodajnim cenovnicima, već i u državnim zahvatanjima i maržama trgovaca.

Sledi januarski udar
 
Prema Zakonu o akcizama, u Srbiji će od 1. januara 2014. svaki kilogram TNG biti dodatno opterećen sa pet dinara po kilogramu. Akciza na dizel biće četiri dinara više, a benzin 0,4 dinara više po litru.


Ali, svi srpski prometnici tvrde da su marže za ovo gorivo na našem tržištu najmanje u regionu i upiru prst u državu. Po njima, akcize i porezi su namet koji jednostavno mora da se prelije na džepove potrošača, pa je tako nekada najjeftinije gorivo TNG kod nas sve neisplativije.

Prosečna cena litra TNG u regionu je, početkom ovog meseca, bila 0,723 evra. Cena u Srbiji od 0,74 evra za litar je tek nešto niža nego u Sloveniji (0,77), ali viša nego u Hrvatskoj (0,69), BiH (0,66), Makedoniji (0,66).

Takozvana državna zahvatanja u Srbiji iznose čak 36,1 odsto i ubedljivo su najviša u regionu. Hrvatska vozačima uzima 20,3 odsto, Slovenija 28,7, a BiH samo 12,8 odsto.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)