Datum:

31.05.2011. 2:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4371 pregleda

Australijski proizvođač automobila Joss dokazuje da su potrebne godine razmišljanja i prevazilaženja različitih poslovno-finansijskih prepreka do donošenja konačne odluke o proizvodnji prvog superautomobila pod imenom Joss JP1.

Kao i mnogi drugi proizvođači ovakvih vozila, kompanija iz Melburna planira da Joss JP1 superautomobil prvo predstavi kroz performanse i prezentacije. Ovo ne znači da je Joss JP1 ružan, neupotrebljiv, neprijatan za vožnju ili da je lošeg kvaliteta enterijera. To samo pokazuje da je o svim ovim aspektima najbolje reći da je JP1 lako “svarljiva” roba. Dizajn koji su kreirali Australijanci je fokusiran na smanjenje aerodinamičkog generisanja potiska na telo automobila, dok vozilo uvek ima sasvim dovoljno downforce-a i stabilnosti pri dostizanju većih brzina.

Model Joss JP1 stvarno sija po pitanju velikodušnog 6,8 L motora postavljenog sredinom automobila, napravljenog u potpunosti od aluminijuma i postavljenog u obliku V8. Motor razvija 440 konjskih snaga i 420 Nm obrtnog momenta i snagu šalje ka zadnjim točkovima preko Porsche-ovog manuelnog menjača sa pet brzina. U svetu gde automobili imaju sedam, osam ili više brzina u menjaču, to izgleda kao da može biti loš izbor, pa postoji mogućnost i promene odluke o tome do početka proizvodnje. Kada stvari ovako pogledate, postojeći menjač će verovatno biti zamenjen za sposobniji šestostepeni manuelni, pa će i motor moći da proizvede oko 500 konjskih snaga.

Na osnovu dostupnih podataka o Joss JP1 modelu, finalni proizvod je težak samo 2.072 kilograma, ima ubrzanje do 100 km/h za 3 sekunde i maksimalnu brzinu od 340 km/h. Kako da to ne bude zanimljivo? Što se tiče stvarne proizvodnje superautomobila, završni koraci koje Joss mora da preuzme su korišćenje vazdušnog tunela za određene aerodinamičke testove i izbor različitih proizvodnih komponenti od njegovih tehničkih partnera. To sve zvuči prilično dobro, međutim ima i jednu “malu” manu, jer je predviđena cena za Joss JP1 superautomobil negde oko 500.000 australijskih dolara.

Izvor: Nacionalna klasa

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)