Datum:

15.08.2013. 16:45

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4132 pregleda

Kombinujući dinamičan dizajn s najfunkcionalnijom kabinom u segmentu, novi “auris turing sports” je prvi karavan u segmentu s potpuno hibridnim agregatom.

Najveći proizvođač automobila u svetu, japanska “Tojota”, ne posustaje. Nedavno je, prilikom predstavljanja nove “korole”, u čarobnom španskom letovalištu Palma de Majorki, upriličena i prezentacija “auris sport turera”.

Reč je o veoma elegantnom karavanskom vozilu koje je upotpunilo porodicu “aurisa” i koje, pored pogona na “klasične” benzinske i dizel agregate, pod haubom ima i hibridni pogon.

Kombinujući dinamičan dizajn s najfunkcionalnijom kabinom u segmentu, novi “auris turing sports” je prvi karavan u segmentu s potpuno hibridnim agregatom. Sa baterijom smeštenom ispod zadnjeg sedišta, “Hybrid Synergy Drive” tehnologija “Tojote” ne zauzima više prostora, pa nije napravljen kompromis po pitanju tovarnog prostora ili zapremine prtljažnika.

Karavani trenutno čine 25 odsto prodaje C segmenta, a od toga se 76 odsto odnosi na flotnu prodaju. Pretpostavlja se da će hibridna verzija imati udeo od oko 40 odsto u ukupnoj evropskoj prodaji modela. To govori da je hibrid postao “mejnstrim” ponuda, dostupna najširem krugu kupaca, naravno zahvaljujući ne samo sve nižim i pristupačnijim cenama, već i mnogobrojnim subvencijama i pogodnostima koje evropske zemlje nude kupcima ovakvih vozila. Nažalost, u Srbiji nema prave reakcije nadležnih državnih organa, pa će na našem tržištu biti više tražene benzinske i dizel verzije.

Dizajniran za Evropu, novi karavan će se proizvoditi u britanskoj fabrici “Toyota Motor Manufacturing UK, zajedno sa “avensisom”, što će ojačati prisustvo ove kompanije na evropskom tržištu.

Iako dele međuosovinsko rastojanje od 2.600 mm i radijus okretanja od 10,4 metra, “auris karavan” je za 285 mm duži od hečbek verzije, što je uglavnom iskorišćeno za prtljažni prostor.

Kada su zadnja sedišta podignuta, prtljažnik je 1.115 mm dugačak i 1.452 mm širok, uz veliku zapreminu od 530 litara. Kada se zadnja sedišta (mogućnost preklapanja u razmeri 60:40) preklope, prtljažni prostor se povećava na maksimalnih 2.047 mm dužine i 890 mm visine, uz ukupnu zapreminu od 1.658 litara.

2
“Auris turing sports” je jedini karavan u C segmentu koji kupcima nudi “izi flet” sistem za preklapanje zadnjih sedišta jednim pokretom, dvostruki pod prtljažnika, rolo pokrivač koji se pomera u dva smera, mrežu za prtljag s namotavanjem, kuke za kese, aluminijumske krovne šine, tri 12-voltne utičnice (uključujući jednu u prtljažniku), kao i dodatnu rasvetu prtljažnika.

Osim ovih praktičnih dodataka, karavan se takođe odlikuje velikim brojem pregrada, uključujući pregradu ispred suvozača, držač za naočare, kuke za kapute, pregradu za sitan novac, četiri držača za čaše i četiri držača za flaše, klizni naslon za ruke s pregradom za dokumenta, kao i mesta u središnjoj konzoli i zadnjem delu kabine za smeštaj malih predmeta.

Novi, opcioni set za vuču omogućava da hibridni model “auris turing sports” povuče teret do 345 kg težine.

Hibridni pogon čine (a sposobni su da rade nezavisno ili zajedno) 1,8-litarski VVT-i benzinski motor i elektromotor, koji stvaraju zajedničku snagu od 136 ks (100 k), zbog čega “auris karavan hibrid” ubrzava od 0 do 100 km/č za 10,9 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 180 km/č.

S druge strane, “auris turing sports” hibrid ima najniže emisije CO2 u klasi od samo 86 g/km.

“Auris turing sports” je dostupan sa istim benzinskim i dizel motorima kao i “auris hečbek” – 1,33-litarskim dual VVT-i i 1,6-litarskim valvematik motorima, kao i poboljšanim 1,4-litarskim i dvolitarskim dizel motorima.

Prodaja počinje uskoro i u Srbiji, a cena će biti oko 15.000 evra.

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)