Datum:

27.09.2018. 9:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Očekuje se da superluksuzna verzija Audija A8 dobije moćni W12 motor i oznaku “Horch”.

Audijevi počeci sežu u kasni 19. vek kada se August Horh (Horch), koji je radio za Karla Benca, udružio sa poslovnim partnerom da bi osnovao novu kompaniju

Kompanija “Horch & Cie. Motorwagenwerke AG” nastala je 1904, ali je kasnije zbog nesuglasica sa partnerima izgubio pravo na korišćenje sopstvenog imena u poslovne svrhe.

Zato je bio primoran da sledeću kompaniju koju je osnovao 1909. već sledeće, 1910. godine preimenuje u “Audi Automobilwerke GmbH”. Ime “Audi” izabrao je sin jednog od poslovnih partnera Augusta Horha.

Godine 1932. Audi se spojio sa firmama DKW i Wanderer i tako je nastao “Auto Union AG”, koji je 1965. kao “Auto Union GmbH” kupio Volkswagen. Auto Union se u međuvremenu spojio sa kompanijom NSU, da bi zvanično postao “Audi NSU Auto Union AG”, i najzad samo Audi.

Tokom narednih decenija ime “Horch” je bilo pomalo zaboravljeno, da bi, kako saznaje Automotive News, Audi nedavno odlučio da ga “oživi” i upotrebi za budući superluksuzni A8 koji bi se na tržištu suprotstavio Mercedes-Maybachu S klase.

Isti izvor navodi da Audi planira da A8 Horch predstavi za 2-3 godine, kada na red dođe restilizacija aktuelne generacije “običnog” Audija A8.

Audi A8 Horch ponudiće kupcima više od sadašnje top verzije A8 L u pogledu opreme i luksuza, ali bez daljeg povećanja međuosovinskog rastojanja.

Među mogućim pogonskim jedinicama spominju se V8 i 6.0 litarski twin-turbo W12, koji trenutno nije dostupan u Audiju A8 / A8 L.

Za razliku od Mercedesa koji oznaku Maybach koristi i za neke druge modele osim limuzine S klase, Audi će ime Horch zadržati samo za potrebe modela A8.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)