Datum:

27.11.2014. 19:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 3104 pregleda

Direktor za tehnički razvoj Audija prof. dr Ulrih Hakenberg otkrio je da bi kontroverzna unutrašnjost Prologue koncepta mogla zapravo biti pogled u budućnost.

U razgovoru za Automobile Magazine, Hakenberg je rekao da će budući modeli imati manje fizičkih kontrola kao što su dugmići i prekidači. Iako je ovaj trend aktuelan već nekoliko godina, Hakenberg kaže da vidi dan kada će sve biti kontrolisano putem tačskrinova i automobili neće imati nikakve dugmiće.

Iako TT (2015) ima digitalnu instrument tablu sa integrisanim MMI funkcijama, Hakenberg tvrdi da ona neće biti preneta u sve modele. Nije otkrio nikakve detalje o tome, ali je nagovestio da će sedani i krosoveri imati odvojene instrument table od zabavnih sistema.

Autonomni sistemi i preuzimanje kontrole

Hakenberg je otkrio da tehnologija autonomne vožnje napreduje, ali da su okrili da će vozačima trebati i do deset sekundi da preuzmu kontrolu na vozilu ukoliko postoji problem sa autonomnim sistemom. To je potencijalni sigurnosni problem, zato što se mnogo toga može desiti za deset sekundi, posebno pri većim brzinama.

Stoga Audi trenutno radi na traženju rešenja za ovaj problem, a jedno od njih navodno uključuje upotrebu dva kompjutera, koji nadziru senzore automobila i vrše predviđanje šta će se sledeće desiti. Ukoliko među dva sistema postoji neslaganje, vozač bi trebalo da preuzme kontrolu. Iako ovaj pristup deluje pomalo komplikovano, on bi mogao da dovede do rešenja, odnosno da obezbedi vozaču da preuzme kontrolu nad vozilom pre nego što dođe do bilo kakvog problema.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)