Datum:

29.04.2017. 11:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Na sajmu automobila u Šangaju, Audi je predstavio električni E-Tron Sportback Concept koji po obliku i dimenzijama može da se poredi sa kupe krosoverima kao što su BMW X6 ili Mercedes GLE Coupe.

Audi E-Tron Sportback dugačak je 4,90 m, širok 1,98 m i visok 1,53 m, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2,93 m. 

Novi električni koncept ima sve karakteristike jednog krosovera, ali i zakošeni zadnji deo krova na koji se nadovezuju vrata prtljažnika, kao kod klasičnog kupea. Ipak, postoje dve značajne razlike u odnosu na slične serijske modele konkurentskih proizvođača.

Prvo, Audijev kupe krosover znatno je niži od potencijalnih rivala BMW-a i Mercedesa, što ga čini elegantnijim, i drugo, umesto konvencionalnog pogonskog agregata pokreću ga tri elektromotora. 

Jedan električni motor nalazi se na prednjoj osovini, a preostala dva na zadnjoj.

Zahvaljujući ovakvom rasporedu, Audi E-Tron Sportback ima pogon na sva 4 točka, a ukupna snaga tri pogonske jedinice iznosi 435 ks (320 kW), odnosno 503 ks (370 kW) kada je uključen takozvani “boost” mod. 

Električna energija skladišti se u litijum-jonskim baterijama kapaciteta 95 kWh, koje obezbeđuju, kako tvrde u Audiju, autonomiju vožnje od preko 500 km. Prema fabričkim podacima, automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,5 s.

Osim specifične pogonske tehnologije, E-Tron Sportback se od konvencionalnih Audija razlikuje i po dizajnu spoljašnjosti, čime je jasno naglašena njegova “električna” priroda. 

Kao i kod mnogih sličnih konceptnih rešenja, i Audi je pribegao malim kamerama koje su zamenile spoljne retrovizore sa ogledalima, a nema ni kvaka na vratima.

Prošireni lukovi blatobrana prekrivaju masivne točkove promera 23 inča, dok u unutrašnjosti dominiraju digitalni ekrani a komande su smeštene na displeje osetljive na dodir, pa klasičnih prekidača i dugmića praktično i nema. 

Audi je saopštio da E-Tron Sportback neće ostati samo na nivou koncepta – produkcijska verzija planirana je za 2019. godinu, kada ćemo videti koja su sve rešenja zadržana u odnosu na ovu dizajnersku studiju.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)