Datum:

20.04.2012. 10:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 18569 pregleda

“Folksvagenova” marka “Audi” saopštila je danas da je odlučila da kupi italijanskog proizvođača motocikala “Dukati”, čime će nemački gigant dobiti dvanaestog člana porodice koju čine proizvođači automobila, kamiona i luksuznih vozila.

Nadzorni odbor najvećeg evropskog proizvođača automobila danas je odobrio kupovinu, saopštio je “Audi”. U saopštenju nisu precizirani detalji iz sporazuma, ali su izvori bliski ovom poslu ranije rekli Rojtersu da će “Dukati” biti kupljen za oko 860 miliona evra.

“Dukati”, koji je osvojio 13 titula u svetskom motociklističkom šampionatu od 1988. godine, sada će produbiti staro rivalstvo “Audija” sa “BMW-om”, koji sam proizvodi motocikle.

“Audi” je prošle godine prodao više automobila od “Mercedes-Benca” i postavio cilj da u ovoj deceniji prestigne i “BMW” na tržištu luksuznih automobila.

Kompanija je saopštila da namerava da dovrši kupovinu “Dukatija” što je pre moguće, nakon što ovaj posao odobre nadležni regulatori.

Analitičari sumnjaju u opravdanost kupovine “Dukatija”, uz ocenu da taj potez nije logičan sa ekonomskog ili industrijskog stanovišta, te da predstavlja samo odraz strasti koju predsednik “Folksvagena” Ferdinand Pih oseća prema dizajnu italijanskih motocikala i njihovim lakim motorima.

“Dukati” sa sobom donosi i dugove od nešto manje od 200 miliona evra, rekao je jedan zvaničnik Rojtersu.

“Dukati” godišnje proizvodi oko 40.000 motocikala različitih vrsta. Radi poređenja, industrijski lider “Honda” prošle godine prodao je više od 16 miliona motocikala.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)