Datum:

13.03.2014. 10:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3528 pregleda

Audi je u januaru predstavio tehnologiju koja vozaču pomaže da uhvati “zeleni talas” u gradskoj vožnji, ali i koja ga obaveštava kada će se uključiti zeleno svetlo dok čeka na semaforu. Iz nemačke kompanije sada stižu nove informacije o ovom sistemu koji bi uskoro mogao da se nađe u modelima te kompanije.

Koliko često se u vožnji dešava da vam se crveno svetlo uključi ispred nosa, iako ste jurili sa prethodnog semafora kako biste uhvatili “zeleni talas”? U želji da se što manje zadržavaju na semaforu, vozači su skloni da nekad i bespotrebno prekorače dozvoljenu brzinu u gradu ne bi li na sledećoj raskrsnici “uhvatili” zeleni signal.

Ako je već sinhronizacija semafora takva kakva je, vozačima bi pomoglo da barem znaju kojom brzinom treba da se kreću između dve raskrsnice, kako bi na sledećem semaforu prošli kroz zeleno.

Audi je razvio tehnologiju koja vozačima upravo to i omogućava, a cilj je postizanje efikasnijeg protoka saobraćaja u velikim gradovima.
Sistem funkcioniše tako što se povezuje onlajn sa centralnim kompjuterom koji kontroliše mrežu semafora u gradu. Na osnovu dobijenih informacija, na displeju na instrument tabli ispisuje se preporučena brzina kojom bi vozač trebalo da se kreće da bi na sledećoj raskrsnici prošao na zeleno.

U slučaju da automobil već čeka na semaforu na kome je crveno, sistem će obavestiti vozača koliko vremena je preostalo do uključivanja zelenog svetla. Na modelima koji imaju ugrađen stop-start uređaj, sistem će automatski startovati motor pet sekundi pre nego što se na semaforu pojavi zeleno.

Audi je saopštio da je nakon probnih testiranja sprovedenih u Berlinu, Veroni i Las Vegasu, ovaj sistem već spreman za ugradnju u serijske modele tog proizvođača. Kompanija trenutno razmatra mogućnost primene u modelima koji se nude na američkom tržištu.
Prema ispitivanjima koje je sproveo Audi, sistem bi doprineo da se emisija ugljen-dioksida smanji za 15% po vozilu.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)