Datum:

01.08.2012. 22:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3049 pregleda

Zvuči kao ostvarenje sna vozača u velikom gradu a bila bi nam od velike koristi tokom krpljenja udarnih rupa širom Srbije. Mislite da zvuči previše dobro da bi bilo stvarno?

U pravu ste. Reč je o studiji koja je veoma daleko od upotrebe na putevima.

Gosha Galitsky, diplomac Umeâ Instituta za dizajn u Švedskoj osmislio je mašinu koja će postavljati novi sloj asfalta dok vozila prelaze preko nje.

Zamišljeno je da mikro-talasi zagrevaju i tope gornji sloj asfalta, odnosno vraćaju ga u stanje, pre polaganja. Četke sakupljaju rastresiti asfalt koji se šalje u deo mašine u kojem se dodaje mala količina vezivnog sredstva, bitumena, i taj materijal se ponovo vraća na put. Površina se ravna pomoću valjaka i zatim hladi.

Dynapac Red Carpet radi veoma sporo tako da je podloga spremna za korišćenje u saobraćaju, čim se pojavi ispod mašine. Širina mašine bila bi dva metra tako da ne bi mogla da obezbedi prolaz teretnim vozilima ili velikim terencima.

Galitsky kaže da je proces asfaltiranja još odavno zreo za izmene. Mašine, materijali i tehnologija nisu se mnogo promenili od četrdesetih godina 20. veka. Za popravke i za održavanje puteva i dalje se upotrebljavaju mašine koje su dizajnirane za postavljanje novog sloja asfalta.

Pošto krpljenje rupa i održavanje puteva zahteva zatvaranje saobraćajnice, putari često čekaju poslednji trenutak da bi izvršili neku popravku. Ovakva mašina omogućila bi održavanje kvaliteta asfalta na veoma višem nivou uz manja usporavanja saobraćaja.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)