Datum:

26.05.2015. 10:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3289 pregleda

Do kraja godine, Srbiju će sa Bugarskom povezati novih 50 kilometara puta Koridora 10. Raspoređeno više od 1.000 radnika i 600 mašina. Završni radovi na ukupno 24,7 kilometara.

Zahuktala se građevinska sezona na istočnom kraku Koridora 10. Do kraja godine, Srbiju će sa Bugarskom povezati novih 50 kilometara puta. Više od 1.000 radnika i oko 600 mašina raspoređeno je dnevno od Proseka ka Dimitrovgradu. Najudarnije u petak je bilo na dve deonice: Crvena Reka – Čiflik i Čiflik – Staničenje. “Kuvao” je asfalt na 160 stepeni Celzijusa. Prava mera po kojoj finišeri odrađuju svoj deo posla. Na ukupno 24,7 kilometara u toku su završni radovi – asfaltiranje.

Za prvu deonicu, dužine 12,7 kilometara, zadužen je grčki “Aktor”. Na desnoj strani trase, osam kilometara je pod asfaltom. I leva traka je spremna za asfalt.

– Ovaj deo istočnog kraka Koridora 10 u punom profilu auto-puta biće završen do kraja godine – istakao je Dmitar Đurović, direktor “Koridora Srbije”. – Izgradićemo i jednu mini-saobraćajnicu kojom ćemo postojeću magistralu povazati sa novim putem da bi odmah mogla da bude puštena u saobraćaj. Na ovu deonicu nastavlja se deo do Staničenja u dužini od 12,1 kilometar, koji gradi španski “Rubau”. I ta deonica će do kraja ove godine biti u saobraćaju. Bugarska kompanija “Trejs”, koja je nasledila austrijsku “Alpinu”, na delu od Pirota do Dimitrovgrada u dužini od 14,3 kilometra mora da završi posao do kraja novembra ove godine.

Osim bazilike, koja se nalazi na trasi auto-puta i još nije rešena, Đurović kaže da ima i drugih problema. Eksproprijacija je uglavnom završena, ali postoji još nekoliko slučajeva. Tako, na primer, postoji problem kod Proseka, gde je stari vlasnik koji je bio upisan u katastar dobio obeštećenje, novac potrošio, a novi vlasnik neće da se skloni sa trase. Problem će biti rešen tako što će novi vlasnik biti isplaćen, a starog će država da tuži.

KORIDOR-10-2205-2015-24

– Na celoj deonici imamo čak 42 nestabilne kosine, a to je rezultat lošeg projektovanja i istražnih radova – ističe Đurović. – Sve to rešavamo. Što se same bazilike tiče, tih 100 metara neće biti kočnica, radi se pre i posle tog arheološkog nalazišta dok ne stigne rešenje nadležnog ministarstva, koje očekujemo u naredne dve nedelje.

KORIDOR-10-2205-2015-37

Velikih kritika bilo je na račun “Aktora”, koji je optužen za probijanje rokova i nizak stepen izvedenih radova. Na to Dimitris Arvanitis, direktor ove grčke firme za Srbiju, kaže:

– Drago nam je što su novinarske ekipe ovde, pa sami vidite koliki je stepen završenosti na deonici Crvena Reka – Čiflik. Mi asfaltiramo i završavamo to ove godine. U ovom delu imamo jedan mali problem a to je kuća za koju još nije završena eksproprijacija. Na delu od Staničenja do Pirota, gde mi, takođe, radimo, stepen završenosti je oko 30 odsto, ali tu nas ometa izmeštanje dalekovoda za koji nije završena eksproprijacija. Ostale probleme rešavamo.

Deo koji gradi španski “Rubau”, prema oceni direktora “Koridora Srbije”, služi za primer.

KORIDOR-10-2205-2015-59

– Radimo novu levu traku, a sledeće godine ćemo završiti desnu – kaže Slaviša Komorica, predstavnik ove firme. – Tokom letnje sezone trudićemo se da što manje utičemo na saobraćaj.

Istočni krak Koridora 10 od Niša do granice sa Bugarskom prostire se na 86,9 kilometara. Svih pet tunela je probijeno. Od ukupno 85 mostova završeno je 59, dok je preostalih 26 u završoj fazi izgradnje.

– Ono što smo i obećali, biće ispunjeno i istočni krak Koridora 10 biće završen u drugoj polovini sledeće godine – navodi Đurović.

06-07-koridor-600

Crvene opomene pred otkaz 

Svi rokovi u kojima smo imali razumevanja za neke izvođače su istekli – navodi Đurović. – Dali smo opomene pred otkaz i poslednji je momenat da se urazume i počnu da rade. Ili ćemo morati da uvedemo druge izvođače, koji će biti u stanju da sustignu rokove. Opomenu je dobio “Aktor” za deo od Staničenja do Pirota, tunele su probili, a i fokusirali su se da završe prvi deo od Crvene Reke do Čiflika i tu rade kilometar dnevno. Trgli su se i počeli da napreduju. Ozbiljniju opomenu pred raskid ugovora dobio je bugarski “Trejs” za obilaznicu oko Dimitrovgrada, čak smo tražili i saglasnost banke za raskid ugovora. Ukoliko u narednih nedelju-dve ne krenu sa ozbiljnim radovima na tom delu, spremni smo da uvedemo nekog drugog, na tenderu, ali bismo i sa tim stigli rok.

Foto: Zoran Jovanović, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)