Datum:

24.01.2014. 10:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2877 pregleda

Zajednička firma Vlade Srbije i “Global kapital advajzors menadžmenta” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – GIDC finansiraće sa 15 do 20 miliona evra izradu projektno tehničke dokumentacije za Koridor 11, od Požege do granice sa Crnom Gorom. Takođe, uradiće se i studija o izgradnji te deonice auto-puta, a predložiće se i model javno-privatnog partnerstva.

Nakon potpisivanja memoranduma o saradnji između Vlade Srbije i GIDC, Velimir Ilić, ministar građevinarstva istakao je da su partneri iz UAE zainteresovani i da koncesiono grade tu deonicu Koridora 11, dužine 107 kilometara. Deonica Požega – Boljare je veoma teška za gradnju i ranija procena je pokazala da je za nju potrebno oko milijardu i po evra, ali će tek po izradi projektne dokumentacije biti utvrđen tačan iznos.

– Kada je reč o preostalim delovima Koridora 11, raspisali smo tender za izbor konsultanta, koji će napraviti predlog koncesionog ugovora za izgradnju deonica od Beograda do Obrenovca i od Preljine do Požege, kao i za održavanje dela od Obrenovca do Preljine – istakao je Ilić. – Ta koncesija će biti poverena kineskim kompanijama. U toku je izrada studije za gradnju deonice Koridora 11 prema Zrenjaninu i rumunskoj granici.

Koridor 11 povezaće Srbiju sa Rumunijom, Crnom Gorom i Italijom, ali će biti veza i za Ukrajinu i Rusiju. Za Srbiju je veoma važna Luka Bar, oko čijeg vlasničkog statusa se vode razgovori sa Crnom Gorom, a ta luka mogla bi da postane važna strateška tačka za Srbiju. Cilj je da se Koridor 11 završi za tri i po godine.

Moravski koridor

Partneri iz UAE zainteresovani su i za izgradnju takozvanog moravskog koridora, od Pojata do Preljine, koji treba da poveže koridore 10 i 11. Ministar je najavio da će sličan memorandum sa kompanijom GIDC biti potpisan uskoro i za moravski koridor.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)