Datum:

15.07.2011. 16:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 6769 pregleda

U bliskoj budućnosti očekuje se široka implementacija tehnologije koja, putem bežične komunikacije među vozilima, vozače upozorava na mogućnost sudara.

Toyota trenutno radi na razvoju jednog takvog hardvera koji bi podržavao kompjutersku aplikaciju napravljenu na Univerzitetu u Bolonji u Italiji, koja omogućava vozilima da međusobno komuniciraju i na taj način vozačima obezbeđuju blagovremena obaveštenja o potencijalnim sudarima.

Kompjuterske simulacije su pokazale da ova tehnologija smanjuje mogućnost lančanih sudara za 40 procenata. Još pre tri godine evopska komisija rezervisala je deo radio frekvencije koju će koristiti komunikacioni sistemi u vozilima. Sistem je takav da uspostavlja komunikaciju među vozilima onda kada senzori za sudar jednog ili više vozila detektuju mogućnost istog. Zatim se kodirana informacija šalje svim automobilima u opsegu od 300 metara do 1 kilometra od mesta mogućeg sudara. Tehnologija bi takođe trebala biti u stanju da prepozna kojim vozilima bi takva informacija trebala biti relevantna, a ne slati podatke nasumično vozilima koja su se slučajno zatekla u pomenutom opsegu.

Još uvek se ne zna kakvoj akciji će voditi poruka upozorenja: da li će sve biti na vozaču ili na sistemu za izbegavanje sudara.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)