Datum:

18.11.2018. 9:10

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

U prethodne tri nedelje prosečna maloprodajna cena benzina je smanjena za 2 dinara i 71 paru po litri, a dizela za 85 para, pokazuju rezultati redovne nedeljne analize Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Cene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji, kao i u svim zemljama u regionu su u padu pod uticajem smanjenja berzanskih kotacija benzina i dizela, a pad bi izvesno bio intenzivniji da dolar ovih dana ne beleži najviše vrednosti u poslednjih godinu dana i u odnosu na evro i u odnosu na dinar, navodi se u saopštenju UNKS-a.

Kotacija sirove nafte tipa BRENT je prethodnih dana takođe bila u padu i u utorak je dostigla vrednost od čak 65,47 dolara za barel, što je poslednji put zabeleženo polovinom marta ove godine, dok se u sredu i danas se već trgovalo po cenama koje su bile iznad 66 dolara.

Cena sirove nafte na globalnom tržištu nije jedini, ali je veoma bitan parametar koji utiče na cenu goriva u svim zemljama na svetu, ali kojom brzinom će se skok, ili pad cene sirove nafte odraziti na cene na benzinskim stanicama, zavisi pre svega od uslova poslovanja na svakom od tržišta pojedinačno.

Brzina promena maloprodajnih cena najviše odstupa, od zemlje do zemlje, kada se dešavaju upravo ovako, nagli lomovi na svetskom tržištu nafte kao što je to bilo u poslednja četiri meseca.

Polovinom avgusta barel BRENT-a se prodavao za 70,76 dolara; 3.oktobra za 86,29 ili 22% skuplje; da bi 13. novembra cena pala na 64,47 dolara za barel, što je predstavljalo smanjenje od 24%.

Ovako nagle promene cene na samom izvoru, izazvale su turbulencije na svim silaznim tržištima nafte i derivata nafte, do samih benzinskih stanica, ali prema najavama većine svetskih analitičara, ukoliko ne bude većih političkih tenzija, pred nama je period stabilizacije cena nafte, kao rezultat uravnoteženosti ponude i potražnje na svetskom tržištu.

Inače prosečna ovogodišnja cena BRENT-a je čak za 34% veća nego prošle godine i trenutno je nešto veća od 73 dolara po barelu.

U galeriji iznad teksta možete pronaći ovonedeljni pregled prosečnih maloprodajnih cena goriva u Srbiji i deset zemalja u okruženju, strukturu prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji, kao i dijagram kretanja cene nafte od januara 2017. do danas.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)