Datum:

28.06.2012. 10:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7666 pregleda

Pogonski sistem produženog dometa električnog vozila Opel Ampera osvojio je nagradu “Međunarodni motor godine 2012.” u kategoriji ekološkog pogona.

Sistem koji se ugrađuje u modele Opel Ampera i Chevrolet Volt osvojio je priznanje u konkurenciji 45 drugih “zelenih” motora. Ovo je takođe prvi put u 14 godina dugoj istoriji ove nagrade da je pobedio jedan pogonski sistem produženog dometa, a svečanost dodele priznanja održana je u nemačkom gradu Štutgartu.

”Do pojave Volta i Ampere električna vozila su zbog svog ograničenog dometa bila nepraktična za svakodnevnu upotrebu”, rekao je Uve Vinter (Uwe Winter), glavni inženjer Opela kom je organizator, britanski časopis Engine Technology International, uručio nagradu.

“Naš pogonski sistem uklanja tu prepreku ujedinjujući ekološke prednosti električnog pogona sa neograničenim dometom motora sa unutrašnjim sagorevanjem, a nagrada za najbolji ‘zeleni’ motor najveća je potvrda da smo uspeli u našoj nameri”, dodao je on.

 

Žiri koji je odlučivao o nagradi činilo je 76 vodećih automobilskih novinara iz 35 država širom sveta, a priznanja su dodeljena u dvanaest kategorija pogonskih sistema.

U obrazloženju nagrade članovi žirija istakli su da je Amperin motor “spoj čiste električne efikasnosti, i svestranosti i pogodnosti benzinskog pogona” i da kao takav „trenutno predstavlja najbolji način povećanja korisnosti električnog pogona uz smanjenje zavisnosti od motora sa unutrašnjim sagorevanjem.”

Električni motor Ampere/Volta snage 111 kW/150 KS pokreće 16 kWh litijum-jonska baterija. Zavisno od stila vožnje i uslova na putu, moguće je preći od 40 do 80 kilometara u čistom baterijskom režimu uz nultu emisiju gasova.

Točkove automobila uvek pokreće električna energija. U režimu produženog dometa, koji se aktivira uvek kada je baterija na minimumu, pogon se automatski prebacuje sa elektromotora na generator koga pokreće 1.4 litarski benzinski motor snage 63 kW/86 KS.

Režim produženog dometa omogućava ukupnu voznu autonomiju od preko 500 km bez punjenja gorivom.

Pored ovog priznanja, Ampera i Volt su osvojili brojne međunarodne nagrade uključujući i onu za svetski “zeleni“ automobil 2011. godine.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)