Datum:

26.03.2019. 9:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara pregleda

Amnesty International osudio je industriju električnih vozila jer se predstavlja kao prijatelj okoline, dok proizvodi baterije upotrebom fosilnih goriva i neetično prikupljenim materijalima.

U saopštenju organizacije navodi se da je proizvodnja baterija štetna za okolinu i ozon zbog emisije ugljenika, dok je izvlačenje minerala upotrebljenih u baterijama povezano s kršenjem ljudskih prava, poput dečjeg rada.

“Električna vozila ključ su udaljavanja industrije vozila od fosilnih goriva, ali ona trenutno nisu etička, kako bismo hteli da ih vidimo”, navodi se u saopštenju organizacije.

Za proizvodnju litijum-jonskih baterija za električna vozila potrebno je puno energije, a fabrike su najviše smeštene u Kini, Južnoj Koreji, i Japanu, gde se energija stvara sagorevanjem uglja i drugih fosilnih goriva, napominje Amnesty.

Svetski proizvođači automobila ulažu milijarde dolara u povećanje proizvodnje električnih vozila.

Nemački auto-moto gigant Folksvagen planira da poveća godišnju proizvodnju takvih vozila na tri miliona do 2025. godine, od 40.000 koliko su proizveli u 2018. godini.

Amnesty traži da industrija takvih vozila da kroz inovacije osmisli bateriju koja će biti etički i ekološki prihvatljiva u idućih pet godina, te da u međuvremenu otkriju koliko se u proizvodnji emituje ugljenik i da lanci nabave minerala budu objavljeni.

Prošlog meseca 14 nevladinih organizacija, uključujući Amnesty i Global Witness, usprotivili su se planovima Londonskog tržišta metala (LME) da zabrani kobalt koji je rezultat kršenja ljudskih prava.

Umesto zabrane kobaltnih brendova LME bi trebalo da sarađuje s kompanijama koje ih proizvode kako bi se osigurala odgovorna proizvodnja, naglasili su iz Amnestija.

Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo, Izvor: N1

1 komentar
  1. Ilija ikić

    Zanimljivo je da se neke organizacije od zaštitnika ljudskih prava pretvaraju u kočničare napretka pa i zaštite prirode i okoline. Protive se električnim baterijama i automobilima koji hiljadu puta manje zagadjuju ljudsku okolinu i idu u prilog staroj prljavoj tehnologiji. Alala vera.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)