Datum:

15.02.2017. 10:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Populacije razvijenih zapadnih zemalja poput Sjedinjenih Država sve su starije, a prosečan američki stanovnik je gojazniji nego ranije što utiče i na testove bezbednosti automobila.

U većini testova bezbednosti kojima su podvrgnuti novi modeli automobila, koriste se standardizovane lutke čija je masa već dugo nepromenjena. Jedna američka kompanija iz Detroita počela je u saradnji sa Univerzitetom Mičigen da proizvodi i testira lutku mase 125 kg, koja je od regularne teža za 45 kg, kako bi se prilikom kreš testova unapredila bezbednost gojaznih putnika. 

Naime, istraživanje je pokazalo da je prosečan stanovnik SAD danas teži 10-ak kilograma u poređenju sa onim iz 1970-tih i da je značajno povećan broj gojaznih vozača i putnika. 

Ljudsko telo čija je masa znatno veća od proseka, drugačije se ponaša prilikom sudara nego ono čija je masa slična kao kod lutke za kreš test, pa je potrebno obaviti ispitivanja na lutkama odgovarajuće mase. 

Osim “debele” lutke, naučnici su konstruisali i lutku koja svojom građom simulira konstituciju starijih osoba. Prototip je zasnovan na osobi ženskog pola starosti 70 godina, a cilj je da se kroz testove bezbednosti novih modela obuhvati i ova, takođe rastuća grupacija stanovnika SAD.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)