Datum:

24.05.2018. 21:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Najnovije istraživanje u SAD pokazalo je da postepeno rast strah kupaca od automobila sa samovozećom tehnologijom.

Ovaj trend je uočen nakon nekoliko saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovala ovakva vozila, poput incidenta sa Uberovim test automobilom koji je pregazio ženu u Arizoni ili Tesla Modelom X koji se zakucao u betonsku ogradu tokom rada “autopilota”.

U odnosu na prethodnu godinu, nepoverenje prema ovoj tehnologiji je u SAD poraslo za čak deset odsto, na 73%, piše Blumberg (Bloomberg).

Interesantno je da anksioznost predvode mlađe generacije, takozvani “milenijalci” u dobu 20-37 godina, od kojih je 64% priznalo da se plaši robotizovanih automobila. To je 15% više nego samo šest meseci ranije.

Najveći strah imaju žene, njih 83% strepi od autonomnih vozila, a 70% njih se plaši da učestvuje u saobraćaju ako deli put sa automobilom bez vozača.

Međutim, uprkos ovom strahu, 55% ispitanih želi da poseduje samovozeću tehnologiju u sledećem automobilu koji će da kupi.

Studije su pokazale da ček 94% nesreća je uzrokovano ljudskom greškom. Iako su udesi u kojima su učestvovali samovozeći automobili medijski izuzetno eksponirani, analitičari tvrde da su ova vozila mnogo sigurnija od prosečnog vozača.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)