Datum:

14.05.2012. 10:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5285 pregleda

Američka automobilska industrija izašla je iz recesije. Kako bi zadovoljili tržište američki proizvođači automobila prvi put rade noću. Analitičari procenjuju da bi ove godine prodaja mogla značajno da se poveća.

Posle nezabeležene recesije, kada je celokupna američka automobilska industrija 2008. godine zapala u najveću krizu u istoriji, ovih dana proizvođači automobila, da bi zadovoljili tržišite, prvi put rade noću.

Prošle godine u Americi je prodato 12 milona i osam hiljada automobila, a analitičari procenjuju da bi ove godine mogli da prodaju 14 i po milona automobila.

Vreme recesije u američkoj automobilskoj industriji daleko je iza nas, tvrde analitičari njujorške agencije “Blomberg”.Tržište posle autosalona u Njujorku i Detroitu prosto je eksplodiralo. Kupuje se sve od najluksuznijih modela do komercijalnih vozila.

Kako objašnjava Frank Ohman, iz BMV-a, ta fabrika u Alabami proizvodi džipove i za Evropu i za Ameriku, tako da kapacitet u ovom trenutku nije dovoljan.

“Moramo da razmišljamo o dodatnim angažmanima radnika ili da, ako se ovaj trend nastavi, napravimo još neku fabriku preko okeana”, dodaje Ohman.

Rast potražnje, oživljavanje privrede i lakše dobijanje kredita, podstakli su prodaju vozila u većem obimu od očekivanog, što je pomoglo kompanijama kao što su “Dženeral Motors”, “Ford” i “Krajsler” da u prvom tromesečju zabeleže profit veći od prognoze analitičara.

Rid Skot, iz “Dženeral Motorsa”, kaže da planiraju da gubitke koji se beleže slabom prodajom u Evropi pokriju dobitkom na domaćem tržištu koje je inače poslednjih godina stalno padalo.

“Naša Vlada subvencijama pomogla je oporavak Detroit”, ističe Skot.

Isporuke vozila u Americi porasle su u aprilu za 10,3 odsto, dostigavši prošlogodišnji rast od 11,1 procenata u 2010. godini, prema podacima agencije “Autodata”. Poslednji put prodaja je rasla više od 10 dosto u periodu od 1971. do 1973. godine.

Prema rečima Andreasa Bindera, iz kompanije “Mrecedes Benz”, pored luksuznih kupea na tržištu Severene Amerike traže se i komercijalna vozila.

“Naftna kriza uticala je da se kombiji koji mnogo troše zamene efikasnijim dostavnim vozilma koja manje troše, a to je šansa za nas, pa ubrzano izbacujemo nove modele”, dodaje Binder.

Veća potražnja znači i da će američke automobilske kompanije odustati od uobičajenog zatvaranja pogona u letnjem periodu, kada se taj prekid koristio za održavanje, promenu mašina ili su se obavljale pripreme za nove modele vozila.

Izvor: RTS

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)