Datum:

31.07.2011. 15:01

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5326 pregleda

Predsednik SAD Barak Obama i proizvođači automobila objavili su sporazum čij je cilj ušteda goriva i drastično smanjenje zagađenja vazduha. Sporazum je predstavljen kao najveće smanjenje potrošnje goriva za automobile od sedamdesetih godina.

Potpisnici su se obavezali da do 2025. godine prepolove ukupnu potrošnju goriva motornih vozila na 4,31 litara na 100 kilometara. Najveće promene ispod haube automobila počeće u modelima za 2017. godinu. 

Američki automobili i kamioneti na putu danas prosečno troše 8,7 litara goriva na 100 kilometara.

“Ovaj sporazum o standardizaciji potrošnje goriva je najvažniji korak koji smo preduzeli za smanjenje naše zavisnosti od inostrane nafte”, rekao je Obama sa bine na kojoj je bio sa direktorima velikih fabrika automobila.

Ako se postigne zadati cilj, potrošnja nafte u SAD za vozila opašće za 40 odsto i prepoloviti se količina izduvnih gasova koji dovode i do zagrevanja klime u svetu.

Do trenutka kada novi standardi stupe na snagu, Vlada očekuje da će benzinsko-električni hibridi činiti oko polovine novih vozila, a električna vozila oko 10 odsto. Sada hibridna i vozila na električni pogon zajedno čine ukupno manje od 3 odsto novoprodatih u SAD.

Smanjenje potrošnje goriva zavisi od brzine razvoja tehnologije. Proizvođači automobila već kreću ka uštedi goriva smanjenjem mase vozila i novim motorima i menjačima.

“Dženeral motors” i “Nisan” već prodaju električna vozila za masovno tržište, a “Micubiši”, “Ford”, “Tojota” i drugi se za to spremaju.

Izvor: Beta

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)