Datum:

11.07.2016. 19:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Čuvena kineska kompanija za trgovinu putem interneta Alibaba svojim korisnicima nudi brojne prodajne usluge putem web portala, a naredni korak u njenoj strategiji u okviru takozvanog IoT projekta (skraćeno of “internet-of-things”) je uvođenje RX5 SUV-a. Ovaj automobil razvijen je u saradnji sa najvećim kineskim proizvođačem automobila SAIC.

Kreatori ovog vozila kažu da je njegova svrha da transformiše automobile od sredstava prevoza ka samostalno povezanih uređaja, a kao deo ove ideje, RX5 će koristiti operativni sistem specijalno napravljen za automobilsku industriju od strane Alibabinog YunOS odeljenja.

Ovo takozvano internet vozilo razlikuje se od standardnih po tome što je povezano sa “pametnim” operativnim sistemom, što bi trebalo da rezultuje u poboljšanju iskustva vozača. Alibaba objašnjava da im je cilj integracija svih vozila u ogromni IoT ekosistem, gde će pametni uređaji skupljati i međusobno razmenjivati informacije kako bi se potrebe njihovih korisnika što efikasnije zadovoljile.

Drugim rečima, u RX5 automobil, vozač i putnici će moći da rezervišu i plate parking mesta, lociraju pumpe i kafiće, a zatim plaćaju za usluge putem Alipay opcije, online platforme za plaćanje takođe u vlasništvu Alibabe. Svaki vozač će imati jedinstveni “internet identitet” koji će operativnom sistemu obezbediti ne samo prepoznavanje drugih korisnika, već i davanje preporuka o muzici, temperaturi vazduha ili restoranima u blizni, na osnovu ranijih putanji.

RX5 se reklamira kao prvo pametno vozilo masovne proizvodnje, a već sada je dostupno za poručivanje. Početna cena mu iznosi 22.300 dolara, a isporuke počinju u avgustu.

03

02

01

04

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)