Datum:

02.11.2010. 11:48

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 6041 pregleda

Izvršni direktor FIAT-a rekao je jasno i glasno: “FIAT nema u planu da proda italijanski brend!” Prema izveštajima londonskih analitičara, brend Alfa Romeo gubi 416 miliona dolara godišnje. Uprkos tome, Markione nema nameru da Alfu ispusti iz ruku. FIAT je već uložio 2 milijarde u ovu marku i ima u planu da je oživi. Jedan od narednih poteza je vraćanje ovih automobila, tačnije sedana Giulia i još jednog SUV-a koji kompanija planira da izradi u saradnji sa Chryslerom, na američko tržište početkom 2012. godine. 

Ipak, uprkos potezima koje su već načili, pretpostavka da mogu prodati 300.000 jedinica godišnje do 2013. godine na staklenim je nožicama. Pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je Alfa Romeo prvih 9 meseci 2010. godine jedva uspeo da ispuni normu od 80.000 proizvedenih vozila.

Najveći razlog zbog koga Markione ne ispušta Alfa Romeo je povećano interesovanje Volkswagena za ovu marku.
Marco Santino, konsultant iz Rima, misli da projekat oživljavanja Alfe nikako nije lak posao. “U kratkom roku, Alfa Romeo nema šanse da postigne ciljeve. Potrebno je napraviti dugoročni plan”, smatra Santino. 
Volkswagenov predsednik nadzornog odbora, Ferdinand Piech, izjavio je da je ova kompanija spremna da preuzme italijansku marku iz FIAT-ovih ruku, ali da Markione konstantno odbija ponude. 

Da li je to pravi potez ili ne, ostaje da se vidi, ali sigurno je da će FIAT morati da se naoruža strpljenjem i pametnim planom za oživljavanje brenda Alfa Romeo. U suprotnom, propustiće dobru priliku, dok još postoji interesovanje za brend.

Autor: M. A. Izvor: B92

1 komentar
  1. Cuore Sportivo

    Ocigledno si ispustio iz vida stvari kao sto su TRADICIJA i PONOS. Za neke stvari jednostavno ne postoji cena. Nije poenta da li postoji interesovanje za Alfa Romeo ili ne, FIAT ce radije ugasiti taj brend nego dozvoliti da padne u ruke ljutom rivalu.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)