Datum:

12.10.2016. 10:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Albanska policija uvrstila je u svoj vozni park Golfove na električni pogon, mada u toj zemlji i dalje ne postoje javni punjači baterija za ovu vrstu automobila.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije, Saimir Tahiri, pohvalio se da je policija te zemlje prva država u regionu, i samo jedna od pet u Evropi, koja koristi patrolne automobile na struju.

Prema njegovim rečima, električni e-Golf, osim što je ekološki prihvatljiviji od konvencionalnih vozila, znatno je jeftiniji u eksploataciji – 100 kilometara vožnje košta ispod jednog evra. Međutim, policajci koji budu dužili ova vozila, moraće da vode računa o stanju napunjenosti baterija, s obzirom da neće moći da ih dopune nigde van matične policijske stanice.

Naime, u Albaniji još uvek ne postoji mreža punjača na benzinskim stanicama ili parkiralištima. S obzirom da projektovana autonomija u vožnji sa punim baterijama iznosi 130-190 km, pretpostavlja se da će policijski e-Golfovi saobraćati uglavnom po gradu.

Električni Volkswagen Golf za pogon koristi elektromotor snage 115 ks (86 kW) i maksimalnog obrtnog momenta koji iznosi 270 Nm. Strujom se snabdeva iz litijum-jonske baterije kapaciteta 26,5 kWh.

Ovaj model iz mesta do “stotke” stiže za 11,8 s, dok je maksimalna brzina 135 km/h. Punjenje baterija pomoću brzog punjača traje 20 minuta, dok je za potpunu dopunu na standardnoj kućnoj utičnici potrebno 5 sati.

I dok su se Albanci odlučili za VW Golf, policijske snage Austrije i Rumunije nabavile su ovog leta električna BMW i3 patrolna vozila, dok je Italija iste automobile uvrstila u vozni park policije nešto ranije, a jedan od prva četiri primerka u julu se zapalio u Rimu.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)