Datum:

21.07.2016. 10:02

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Udes Teslinog Modela S u SAD, u kome je poginula jedna osoba, uticao je na vlasti da još jednom razmotre pod kojim uslovima će biti omogućeno kretanje vozila sa auto-pilotom u svakodnevnom saobraćaju.

Jedan od pravnih problema sa kojima se suočavaju zakonodavci prilikom donošenja regulativa u vezi sa samovozećim automobilima jeste pitanje odgovornosti u slučaju saobraćajne nesreće vozila sa auto-pilotom. Zbog toga će nemačke vlasti zahtevati od proizvođača automobila, koji žele da opreme svoje modele tehnologijom auto-pilota, da uvedu uređaj za beleženje parametara vožnje, slično “crnim kutijama” u avionima.

Ovaj uređaj bi pratio funkcionisanje auto-pilota kako bi, ako dođe do saobraćajne nezgode, moglo da se utvrdi da li je “krivac” za nesreću kompjuter u automobilu. Crna kutija bi snimala podatke u periodu kada je funkcija auto-pilota aktivna, ali i onda kada vozilom upravlja čovek, i zabeležila bi trenutak kada sistem zahteva od vozača da preuzme volan. Tako bi se u svakom momentu vožnje tačno znalo ko je odgovoran za upravljanje automobilom.

U predlogu zakona koji je najavio nemački ministar saobraćaja, Aleksander Dobrint, navodi se i da vozač neće biti u obavezi da prati šta se dešava u saobraćaju dok je automobil u samovozećem modu, ali neće smeti da napušta svoje sedište, kako bi bio u mogućnosti da reaguje ako se auto-pilot isključi.

Rojters prenosi da će nacrt nemačkog zakona već tokom leta biti prosleđen drugim ministarstvima na razmatranje, kako bi što pre bio usvojen, s obzirom da ta zemlja želi da postane globalni lider na tržištu samovozećih automobila.

Sve više proizvođača širom sveta uvodi u serijske automobile nove tehnologije koje sadrže neke elemente auto-pilota, a mnoge kompanije najavile su da će do 2020. u najmanju ruku lansirati modele sa delimičnim, ako ne i sa potpunim auto-pilotom. U međuvremenu, pojedina udruženja potrošača u Sjedinjenim Državama zatražila su od svoje vlade da ne dozvoli da se serijski samovozeći automobili nađu na ulicama sve dok se ne pokaže da je sistem bezbedan.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)