Datum:

22.01.2011. 18:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4681 pregleda

Čim sledeće nedelje stigne tumačenje EU, Vlada će izjednačiti akcize na uvozno i NIS-ovo gorivo. Evrodizel i evropremijum pojeftinjuju od dva do četiri i po dinara

Vlada Srbije izjednačiće akcize za uvozno i NIS-ovo gorivo čim sledeće nedelje od Evropske komisije dobije tumačenje da je dvojnim akcizama prekršen SSP, pa će evropremijum i evrodizel pojeftiniti od dva do četiri i po dinara, saznaje Press.

Akcize će biti izjednačene na nižem nivou, koji sada važi za gorivo lošijeg kvaliteta.

Dežer: Bilo bi bizarno

Evropremijum bi trebalo da pojeftini 4,5 dinara, a evrodizel dva dinara, jer su od 1. januara akcize na evropremijum BMB 95 veće od akciza na obični benzin za 4,5 dinara, dok su akcize na evrodizel veće dva dinara nego na dizel D-2.

Ovakvu odluku juče je decidno najavio i potpredsednik Vlade Božidar Đelić:

– Kako sam saznao, na tehničkom sastanku Evropske komisije zaključeno je da se akcizama koje se primenjuju od početka godine krši Prelazni trgovinski sporazum i o tome bi trebalo uskoro da stigne i zvanično obaveštenje. Očekujem da Vlada pristupi izmeni zakona čim stigne obaveštenje i da se on brzo promeni. Bitno je da to bude najkasnije do 22. marta.

Šef poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić izjavila je juče za Press da akcize na uvozno gorivo treba hitno smanjiti.

– Akcize na kvalitetno uvozno gorivo treba izjednačiti sa akcizama na domaće, jer se sadašnjim zakonom podstiče potrošnja lošijeg goriva, koje više zagađuje životnu sredinu i indirektno produžava monopol NIS-a – rekla je Grubješićeva.

Da podsetimo, dvojne akcize izglasali su poslanici u Skupštini Srbije, prihvatajući amandman poslanika SPS Zorana Kasalovića, ali iz ove stranke nisu hteli da komentarišu najnoviji razvoj događaja.

Šef poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju” Nada Kolundžija rekla nam je da bi trebalo sačekati da se izjasni Vlada.

– Prvo treba da sačekamo zvaničan stav EU. Kada dobijemo taj stav, što se DS tiče, na potezu je Vlada, jer mora da nađe modalitet koji će biti u skladu sa SSP-om – kaže ona.

U nadležnom Ministarstvu finansija rekli su nam da se neće izjašnjavati o novim akcizama dok im ne stigne zvanično pismo iz EU.

Juče se oglasio i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer:

– Bizarno je da proizvodi koji nisu prijateljski prema životnoj sredini budu jeftiniji. Iz cele ove situacije može da se nauči neka lekcija i da se pre određenih promena bolje proceni situacija, pa čak i obave konsultacije sa ljudima iz EU.

Predlog već u Skupštini

Lider LDP-a Čedomir Jovanović saopštio je juče da bi akcize trebalo vratiti na nivo od pre Nove godine.

– U Skupštini je naš predlog, čijim bi se usvajanjem prekinule sve spekulacije. Uključujući i opravdani strah javnosti da će Vlada, tražeći polovično rešenje, umesto da snizi akcize na kvalitetniji benzin i dizel, predložiti da poskupe nekvalitetnija goriva iz NIS-ove proizvodnje. Upozoravamo Vladu da na tako nešto i ne pomišlja – rekao je Jovanović.

Član predsedništva SNS Zorana Mihajlović-Milanović kaže da je potrebno preispitati celokupnu naftnu politiku, a naročito udeo akciza u ceni derivata i da bi akcize trebalo usklađivati sa rastom cena na malo.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić kaže da bi država smanjenjem akciza više zaradila.

– Logika je da je prodaja veća kada su akcize manje. Time se ne ugrožava domaći proizvođač, jer oni tvrde da mogu da proizvode benzin i dizel evropskog kvaliteta. I nama bi onda bilo bolje da kupujemo gorivo od NIS-a, koji je bliži, nego da ga uvozimo. Naravno, ako budu imali povoljnije cene – smatra Rakić.

NIS: Uvažiti i energetski sporazum

NIS je juče saopštio da očekuje da će Vlada Srbije u određivanju akcizne politike za gorivo naći ravnotežu između poštovanja energetskog sporazuma sa Rusijom i privremenog sporazuma sa EU.

– Modernizacija rafinerije nafte u Pančevu, u koju se ulaže više od pola milijarde evra, nije ništa manje važan uslov od akcizne politike za usklađivanje naftne privrede Srbije sa standardima EU – navode iz NIS-a i dodaju da će spor oko različitih akciza na goriva evrostandarda i ona nižeg kvaliteta nestati sam od sebe posle modernizacije Rafinerije.

Izvor: Press

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)