Datum:

26.09.2012. 16:47

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 7345 pregleda

Sa prvim danom oktobra država će od svakog prodatog litra goriva uzimati najmanje dva, a u nekim slučajevima i skoro deset dinara više. Doprinos budžetu neminovno će osetiti vozači, ali naftne kompanije trenutno ne najavljuju značajna poskupljenja. Kako na svetskim tržištima pada vrednost sirove nafte, a i kurs im ide u prilog, prodavci će na sebe preuzeti deo ovog troška. Makar u početku.

Akcize na benzin sledeće nedelje neće se menjati, ali će ovaj namet u slučaju dizela i lož-ulja biti pet dinara veći, a kod tečnog naftnog gasa čak 10,8 dinara. Na sve vrste goriva od istog dana će se obračunavati dva odsto veći porez na dodatu vrednost.

– Povećanjem akciza i PDV povećava se zahvatanja države u maloprodajnoj ceni i one mogu da idu nagore – ocenio je generalni direktor kompanije “Petrobart” Aleksandar Mileusnić. – Povoljno je, trenutno, jačanje dinara u odnosu na evro i jačanje evra u odnosu na dolar. Ovo veće zahvatanje države zato može da bude amortizovano povoljnim stanjem na svetskom tržištu. Ne očekujem da se matematički dodaju ovi iznosi. Ako kurs ostane povoljan i ako se na svetskom tržištu nastavi pad cena naftnih derivata, moguće je da ne bude povećanje za pun iznos akciza i PDV. Ali to je samo “ako”. Formiranje cena je slobodno, marže nisu velike.

Naftne kompanije poručuju da one ne mogu da učine skoro ništa kako bi se izbeglo povećanje cene goriva u maloprodaji. Srbija najviše uvozi evrodizel, čak 68 odsto dizela koji se u Srbiji potroši, a to je od 700.000 do 800.000 tona godišnje. A taj dizel u Srbiji stiže baržama Dunavom i već u startu je znatno skuplji nego u Sloveniji, koja ima luku Kopar.

S druge strane, i bez novog poskupljenja goriva, u Srbiji se ono iz godine u godinu sve manje troši. Podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije pokazuje da je samo tokom prve polovine ove godine prodaja goriva smanjena za čak deset odsto.

– To je posledica hladnog vremena u februaru, ali i visokih cena derivata – objašnjava Tomislav Mićović, sekretar ovog udruženja. – Visoke cene ne odgovaraju ni naftnim kompanijama. Svaki pad prometa smanjuje njihove prihode. Beležimo pad kod svih derivata. Manje se vozi, ali su i manje privredne aktivnosti.

Tokom čitave prošle godine, u Srbiji je potrošeno ukupno 2,16 miliona tona motornih goriva, što je za 6,13 odsto manje nego u 2010. Istovremeno, porasla je potrošnja lož-ulja. Umesto tradicionalnih oko 60.000 tona, prodato je 100.000 tona. U to vreme, ovaj derivat je bio oslobođen akcize.

Duža lista

– Razlika u politici Srbije i Evrope je u tome što je EU opseg oporezivanja akcizama znatno veći – smatra Biljana Bujić, iz konsultantske kuće KPMG. – Oni imaju akcize i na električnu energiju, koks, ugalj i prirodni gas. I kod nas se sada proširuje opseg oprezivanja. U EU postoje minimalni iznosi akciza i cilj je da se do januara 2015. opterećenja motornog benzina i dizela izjednače. U Srbiji je sada povećana akciza na dizel, i to ide u tom smeru.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)